I després

JORNADES SOBRE LA RECERCA DE LA GUERRA CIVIL I LA POSTGUERRA

Compartiu aquesta història

El Museu d’Història organitza unes Jornades sobre la recerca de la Guerra Civil i la Postguerra els dies 4, 10 i 11 de juny amb un programa molt complet i variat que inclou visites guiades, ponències, taules rodones amb recerques familiars, la presentació del llibre ” El tercer ruido: Espionaje en España durante la 2a. guerra mundial ” i la projecció de l’entrevista al guixolenc Ramon Tauler i Valls, espia durant la 2a Guerra Mundial.
Durant els dies de les Jornades, s’exposarà una selecció de cartes enviades per familiars als camps d’internament i batallons de treballadors del sud de França, procedent de la col·lecció Xavier Andreu.
Es tracta d’unes jornades gratuïtes i obertes, no cal inscripció prèvia. Les sessions es realitzaran a l’espai de Reunions i Congressos del Monestir.
Hi col·laboren els arxius municipals de Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro i Castell-Platja d’Aro-S’Agaró, MUME. Memorial de l’elixi, l’Associació Filatèlica i de Col·leccionisme de Sant Feliu de Guíxols, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.

PROGRAMA
Dissabte 4 de juny (matí)
11.00 h. “1936: Sant Feliu de Guíxols” a càrrec d’Àngel Jiménez, historiador
11.40 h. Presentació de l’exposició virtual “Un minut abans…”, projecte comú dels Arxivers del Baix Empordà.
12.00 h. Visita comentada a indrets de Sant Feliu de Guíxols relacionats: Monestir- Casa de la Marquesa (presó durant la Guerra Civil)-Cementiri (on es realitzarà unes ofrenes de flors).

Divendres 10 de juny de 2016 (tarda)
18.00 h. Benvinguda institucional
18.10 h. “La construcció d’un imaginari democràtic a l’Estat espanyol. Avenços i retrocessos a inicis del s. XXI”, a càrrec de Jordi Font, historiador i director del Museu-Memorial de l’Exili de la Jonquera.
19.10 h. “Memòria històrica i història” a càrrec de Jordi Gaitx, historiador i arxiver.
20.10 h. Taula rodona a l’entorn de recerques sobre víctimes de la Guerra Civil. Modera: Xavi Conchillo (arxiver) i Josep Murlà (estudiós), amb participació de:
– Antònia Codina: recerca i difusió de les cartes des del front del seu pare
– Pilar Francès: l’exili del seu avi.
– Miguel Sans: Participació dels llibertaris a la resistència francesa.
– Salvador Ribot: Joan Ribot, un jove exiliat allistat a la resistència, mort a França i Legió d’Honor francesa.
– Albert Gamundi: Eusebi Vicens, deportat de la Vall d’Aro a Mauthausen.
– Ferran Chueca: la construcció d’una nova ideologia; els canvis de noms de carrers a Santa Cristina i Sant Feliu durant el franquisme.
– Jordi Bohigas: la Guerra Civil a Castell-Platja d’Aro.
– Maria José Lloveras: recull d’entrevistes de la guerra a Castell-Platja d’Aro.
– Francesc Gálvez: recerca sobre el seu avi afusellat i enterrat en fossa comuna a Andalusia.
20.55 h. Cloenda

Dissabte 11 de juny de 2016 (matí)
11.00 h. Presentació del llibre “El tercer ruido: Espionaje en España durante la 2a. guerra mundial” a càrrec dels autors Jose Antonio Landera i José Luis Cervero.
12.00 h. Visualització de l’entrevista al guixolenc Ramon Tauler i Valls, espia durant la 2a. guerra mundial. Presentació a càrrec de Marc Auladell, arxiver.

Esdeviniment:
https://www.facebook.com/events/888129021299443/
Relacionat:
http://eltercerruido.blogspot.com.es/

El més llegit

I després