I després

JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA D’ANDALUSIA

Compartiu aquesta història

Unes 250 persones varen assistir a les Jornades de Memòria Històrica d’Andalusia que es varen celebrar el passat dijous, divendres i dissabte al Centre Cívic Vilartagues organitzades pel PSC i Opina-S amb la participació d’un equip tècnic i directiu andalús que es dedica a l’exhumació de foses comuns a la comunitat autònoma d’Andalusia, entre ells, el director general de Memoria Histórica de Andalucia, Javier Giráldez, la historiadora, Maribel Brenes i un dels encarregats d’exhumar la fossa comú més gran d’Europa, la de San Rafael (Málaga), Andrés Fernández.
A través del seu testimoni es va informar dels procediments per dur a terme l’exhumació dels cadàvers de les foses comuns i els principals mètodes per a la seva identificació.
També es varen poder visualitzar diversos documentals, entre ells el de l’afusellament i exhumació de l’avi del primer secretari del PSC a Sant Feliu , Francisco Gálvez,, a mans dels feixistes al municipi de Moclín (Granada). Gálvez, que ha participat activament en les Jornades com a familiar de víctima, va reivindicar que és necessari que s’ensenyi la història a l’escola perquè no s’oblidi ni s’esvaeixi en el passat i dient les coses pel seu nom.
També hi varen intervenir historiadors i polítics socialistes que varen parlar de la memòria en l’àmbit català, com el primer tinent d’alcalde de Sant Feliu, Josep Melcior Muñoz, o el candidat socialista al Congrés dels Diputats, Marc Lamuà. Muñoz va apuntar que els catalans no podem estar orgullosos del treball que s’ha dut a terme en el nostre país i que Andalusia ens en dóna exemple.
El diputat socialista al Parlament de Catalunya i encarregat de Memòria Històrica al PSC, Ferran Pedret, va intervenir dissabte en una taula rodona, on va recordar que a Catalunya s’ha de fer un esforç per millorar en el finançament de la Recuperació de la Memòria Històrica catalana i que és un compromís dels socialistes que es dugui a terme.

El més llegit

I després