I després

Ha mort Esther Xargay, la poeta inconformista

La vetlla es farà demà dissabte 20 de gener de 10 a 12h al Tanatori de Sant Feliu de Guíxols, i la cerimònia de comiat a partir de les 12h al mateix tanatori

Compartiu aquesta història

Avui divendres 19 de gener ha mort Esther Xargay als 63 anys.

Va ser escriptora i videoartista, llicenciada en història de l’art a la Universitat de Barcelona. Combinant les dues pràctiques amb recitals, videorecitals, exposicions i concerts en què va col·laborar amb músics i artistes. Durant la seva carrera va tenir un esperit avançat en l’àmbit de les lletres i va experimentar amb les paraules i també amb les imatges.

Va nèixer a Sant Feliu al 1960, es va criar a França i va tornar a Catalunya quan tenia 18 anys. A Sant Feliu de Guíxols va tenir la seva pròpia galeria d’art als seus inicis, al carrer de la Rutlla, justament al local que va ser de l’antiga llibreria ‘Can Pascal’.

La poeta va formar part de la comissió assessora d’Art del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols als anys 90 i va formar un duet únic amb Carles Hac Mor.

Formava part del panorama poètic català del tombant de segle, teixint la seva obra i fent moure, des de l’ombra de darrere l’encanyissada, moltes activitats i iniciatives culturals. Conreava també el gènere de l’acció poètica, és a dir, la performance o el happening. Va col·laborar en diaris i revistes com ara l’Avui, Papers d’Art, o Transversal, entre molts altres. Juntament amb Carles Hac Mor, va traduir Adrian, Todorov, Pascal i Queneau, i, juntament amb Pascale Bardoulaud, va traduir Esther Tellermann.

La seva obra poètica s’ha descrit com a trencadora. Va escriure una desena de llibres de poesia, el darrer dels quals ‘Desintegrar-se’, va obtenir el Premi Cadaqués a Rosa Leveroni 2018.

També va coescriure al costat de Carles Hac Mor, els llibres Fissura, Amor lliure, o Tirant lo Blanc entre molts altres. Va realitzar entrevistes videogràfiques a autors catalans per a la Institució de les Lletres Catalanes, juntament amb Adolf Alcañiz i Jordi Marrugat. I va rebre premis de creació audiovisual de Navarra, a Barcelona Televisió videopoemes i documentals, o el Premi Espais a la Crítica d’art.

La vetlla es farà demà dissabte 20 de gener de 10 a 12h al tanatori de Sant Feliu de Guíxols, i la cerimònia de comiat a partir de les 12h al mateix tanatori.

El més llegit

I després