I després

Guíxols des del Carrer valora la situació de la recollida d’escombraries a Sant Feliu

Guíxols des del Carrer fa una valoració de la situació de la recollida d'escombraries a Sant Feliu de Guíxols. Teniu l'escrit complet a continuació.

Compartiu aquesta història

Guíxols des del Carrer fa una valoració de la situació de la recollida d’escombraries a Sant Feliu de Guíxols. Teniu l’escrit complet a continuació.

Empitjora la recollida d’escombraries i més encara els resultats de la selectiva

Els Comuns alerten que el nou contracte no servirà per revertir la situació. Aquests mals resultats posen de relleu la ineficàcia del govern municipal en matèria de gestió de residus durant els darrers anys.

L’Agència de Residus de Catalunya ha publicat les dades corresponents a la recollida selectiva dels municipis durant l’any 2020. Sant Feliu de Guíxols ha empitjorat la seva taxa en relació a l’any anterior, que ha passat del 46% a un 43% (per ser exacte, un 42’83%). És a dir, la ciutat recicla menys que anys enrere.

Aquestes dades demostren el que fa temps que Guíxols des del Carrer-En Comú Podem està denunciant: la ineficàcia del govern municipal en el tema de la gestió dels residus. Una ineficàcia que suposa, al marge de tenir la ciutat més bruta, una càrrega pel medi ambient i un pas enrere en la lluita contra els efectes del canvi climàtic. Una situació que és més palpable durant l’estiu i que desferma els comentaris negatius de la ciutadania i dels visitants.

Segons directrius de la Unió Europea, adoptades per la pròpia Generalitat de Catalunya, el nivell de reciclatge pel 2020 hauria d’haver estat com a mínim del 50%. Aquest incompliment significarà un augment en el preu del cànon que es paga per abocar per a l’any vinent i, com a conseqüència, un increment en el rebut de les escombraries. Al marge de l’efecte nociu que això té pel medi ambient.

El nou plec del contracte de les escombraries, que el govern té empantanegat des de fa mesos, no solucionarà el problema del reciclatge, bàsicament perquè no hi aporta cap solució nova, ja que l’única mesura proposada és omplir els carrers amb més contenidors. Està demostrat que amb el sistema clàssic de recollida de les escombraries, aquell que es fa de manera anònima a través de contenidors instal·lats en els carrers, amb prou feines s’arriba, en el millor dels casos, a un 55% de recollida selectiva; quan el següent objectiu marcat per la Unió Europea és del 70% per l’any 2030 (aquest és un dels objectius de desenvolupament sostenible).

El govern de Sant Feliu de Guíxols s’enorgulleix de la seva Agenda Local 2030, malgrat que el nou contracte de les escombraries, amb una durada de 10 anys, no servirà ni de bon tros per assolir els objectius de desenvolupament sostenible marcats en referència als índexs de reciclatge. Tampoc ho farà en la generació de residus, on la taxa per kg/habitant/dia de Sant Feliu de Guíxols continua sent una dada molt millorable: l’any 2020 se situa en un 1’76, molt lluny de la mitjana catalana que és del 1’40 i encara més lluny de l’objectiu marcat pel 2020 que era del 1’2.

El més llegit

I després