Després d’una Setmana Santa inèdita, d’acord amb el nou decret del govern Espanyol avui a Catalunya alguns treballadors s’han reincorporat a les seves feines. Es tracta dels treballadors d’activitats no essencials que a partir del 30 de març van disposar d’un permís retribuït recuperable i se’ls va acabar el passat dijous. Els que reprenen l’activitat són una gran part de la indústria i la construcció.

Davant la nova situació que s’afronta avui, la Generalitat, els sindicats CCOO i UGT i les patronals Pimec i Foment del Treball han elaborat una guia de recomanacions tant per a empreses com per als treballadors que han de reincorporar-se avui per garantir la seva seguretat al lloc de treball. També el Govern Espanyol ha elaborat una guia de consells pràctics en la mateixa línia. [Trobareu els enllaços al final de l’article]

A banda d’utilitzar mocadors d’un sol ús, tapar-se la boca amb la cara interna del colze quan s’esternuda i rentar-se constantment les mans, aquestes són les principals mesures que es preveuen:

Mesures prèvies abans d’anar a la feina

En primer lloc cal tenir en compte que si ets un dels treballadors que ha de reincorporar-se però tens simptomatologia de Covid-19, has estat en contacte amb algú que ho tingui o bé ets una persona de risc, no has d’anar a treballar.
En el cas de les empreses, cal que prioritzin el teletreball sempre que sigui possible, redueixin el nombre de treballadors i el temps de permanència que passin al centre. Cal netejar i desinfectar adequadament els llocs de treball i organitzar-los per garantir que es mantingui el metre i mig de distància de seguretat entre treballadors. Es recomana la utilització de mascaretes.

Mesures a l’hora de desplaçar-se al lloc de treball

Cal potenciar el transport individual sempre que es pugui.  Si s’utilitza el vehicle particular s’ha de viatjar sol i netejar el vehicle cada vegada que ens surti. Només es podran desplaçar dues persones en un mateix vehicle particular si treballen al mateix centre i tenen el mateix horari però una d’elles haurà d’anar al darrere i en posició diagonal. L’empresa ha de valorar si facilita un transport privat col·lectiu a les persones treballadores.

En cas d’haver d’utilitzar el transport públic, cal evitar les hores punta i recordar que els conductors d’autobusos no venen bitllets. S’ha d’utilitzar mascareta tant dins del transport públic com a les estacions i mantenir les distàncies de seguretat, no seieu davant d’una altra persona. Quan sortiu del transport públic, renteu-vos bé les mans.

Mesures dins del lloc de treball

En la mesura que sigui possible, cal evitar sistemes de fitxatge dactilar i garantir una ventilació adequada. Cal deixar les portes obertes perquè les manetes s’utilitzin el mínim possible, preveure llocs separats on deixar la roba de treball i la de carrer, habilitar un cubell per llençar tovalloles i mocadors d’un sol ús, prioritzar l’ús individual de les eines i prohibir les visites externes no relacionades amb la feina.

Cal recordar però, que el l’Estat d’Alarma segueix vigent i el confinament també. Cal seguir amb les mesures d’ higiene, seguretat i prevenció i potenciar el teletreball sempre que sigui possible. Els desplaçaments estan restringits com fins ara, només podem desplaçar-nos per anar a la feina, tornar a casa, sortir a comprar aliments, anar a la farmàcia, al banc, o qualsevol necessitat indispensable, sempre que sigui de forma individual i justificada.

 

Podeu llegir les guies completes clicant als següents enllaços:

GUIA DE RECOMANACIONS DE LA GENERALITAT

GUIA DE BONES PRÀCTIQUES DEL GOVERN ESPANYOL