I després

GDC VOL CANVIAR EL NOM DE LA RAMBLA VIDAL

Compartiu aquesta història

Guíxols des del carrer presenta una moció al Ple en la qual insta a portar a terme el canvi de nom de la Rambla Antoni Vidal de Sant Feliu de Guíxols. El text de la moció diu textualment:

“La Rambla d’Antoni Vidal és el nom que rep una de les principals artèries de vianants de Sant Feliu de Guíxols. Antoni Vidal va ser un home molt influent durant les primeres dècades del segle XIX i es va erigir com a benefactor de la seva ciutat natal, malgrat que de petit va marxar cap a Marsella on hi va viure fins a la seva mort. Antoni Vidal va ser conegut a la França de l’època com ”le riche catalan de Marseille”.

Aquest ric català de Marsella va fer una important aportació econòmica per a la construcció del primer port de Sant Feliu de Guíxols i també va donar feina als treballadors de les drassanes de la ciutat. A la seva mort, va deixar un llegat a la ciutat de quinze mil francs: la meitat per educar els nens (amb ells es va construir el col·legi Vidal) i l’altra meitat per ajudar a les famílies més necessitades.

No obstant aquestes obres i donacions, avui se sap que Antoni Vidal va ser també un dels grans traficants catalans d’esclaus de l’època. Els seus vaixells, els de la companyia Vidal-Frères, van estar entre els transports negrers més actius durant el període del 1820 al 1845. Antoni Vidal va crear la seva pròpia factoria a l’illa de La Reunión (factoria és el nom que rebien els centres fortificats on es recloïen a les persones africanes esclavitzades abans de ser embarcades). D’allà, i un cop carregades les bodegues, els vaixells d’en Vidal posaven rumb cap al mercat d’esclaus de Cuba.

Avui, i mentre no s’hi posi remei, el nom de l’emblemàtica Rambla d’Antoni Vidal va lligat a una fortuna que es va forjar a través de l’esclavatge i la repressió. Per aquesta raó proposem que l’ajuntament es plantegi un canvi que permeti deslligar el nom de la Rambla (abans carrer dels Arbres) del que té ara i portem una moció al proper Ple per tirar endavant la proposta”.

El més llegit

I després