Un veí de la nostra ciutat, Francisco Gálvez, aconsegueix després de 78 anys ,exhumar les restes del seu avi afusellat durant la Guerra Civil, amb un projecte subvencionat per la junta d’Andalusia.
L’equip tècnic encarregat de dur a terme el projecte va començar les seves investigacions durant el mes de febrer d’aquest 2014.
Mitjançant  testimonis orals de les famílies i  d’alguns habitants municipi de Moclin (Puerto Lope), així com també de la recerca d’informació als arxius civils i militars, varen constatar que tres veïns del municipi de Moclin varen ser afusellats el 5 d’Octubre de 1936 i que varen ser abandonats i enterrats a una fosa comú situada a Puerto Lope. Totes les pistes apuntaven que en el moment de la seva mort, el propietari de la finca on es trobava la fosa, va llençar unes ametlles al terra que, amb el temps, es varen convertir en un ametller. L’arbre ha indicat durant tot aquest temps  el lloc concret de la fosa.
Es decideix començar l’excavació en aquest punt i, efectivament, es varen trobar les primeres restes.
Un cop trobades, es va donar part a les autoritats judicials i al mes de novembre es donen els permisos pertinents per a poder exhumar els tres cossos que hi havien a la fosa.
El passat 6 de desembre es va fer l’ homenatge a Puerto Lope (Moclin), amb una assistència de més de 200 persones, entre elles autoritats d’Andalusia.
L’equip tècnic de la investigació: Andres Fernadez, Maribel Brenes i Cristobal Alcantara, varen presentar els treballs d’investigació i, finalment, es va passar el documental “Bajo el Almendro” que relata aquests fets.
Els resultats de la intervenció es varen presentar en roda de premsa a la delegació del Govern Andalús a Granada el passat dimarts  9 de desembre  pel director general de Memòria Democràtica, Luis Naranjo, la delegada del Govern Andalús a Granada, Sandra Garcia, l’alcalde de Moclin, Manuel Garcia, el coordinador dels arqueòlegs, Andrés Fernández, i Francisco Gálvez com a representant dels familiars de les víctimes.
També es va fer entrega de la memòria dels treballs realitzats a la delegació del Govern Andalús.
Podeu veure un vídeo que fa referència a aquesta informació en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=gUlAaQX7vzs&app=desktop