I després

ERC valora diversos punts relacionats amb el servei de recollida i neteja que es van tractar en el passat Ple Municipal

Esquerra Republicana Guíxols fa una valoració de diversos punts que es varen tractar en el passat Ple Municipal Ordinari, referents al servei de neteja i escombraries de Sant Feliu de Guíxols.

Compartiu aquesta història

Esquerra Republicana de Catalunya Guíxols fa una valoració de diversos punts que es varen tractar en el passat Ple Municipal Ordinari, referents al servei de neteja i escombraries de Sant Feliu de Guíxols. Teniu l’escrit íntegre a continuació.

El Govern es queda sol com sempre

El darrer Ple es centra en el contracte de Neteja i Recollida, i com sempre el Govern defuig la seva responsabilitat i no escolta propostes. El passat dijous es va celebrar el Ple ordinari d’agost amb dues propostes a l’ordre del dia que giraven al voltant del servei de Neteja i Recollida. La primera del Govern per la contractació d’una empresa externa encarregada de controlar la nova empresa que hagi de ser responsable en breu del nou Contracte, a raó de més de 50.000 euros anuals.

La segona una moció de Guíxols des del Carrer amb propostes de millora a aplicar al nou contracte tan punt es posi en marxa, per així millorar els nivells de reciclatge que tenim a la nostra ciutat. Cal recordar que segons l’informe anual de l’Agencia Catalana de Residus, la nostra ciutat és una de les de més de 20.000 habitants que durant el 2020 ha experimentat un retrocés més important. Sorprenent veure com aquest fet pel Govern es deu a “la situació pandèmica viscuda durant el 2020”, mostrant-se com sempre aliè a les seves responsabilitats. Tal com va dir-los la nostra portaveu, la pandèmia s’ha viscut a tot arreu no només a casa nostra.

Des d’ERC vam intervenir defensant, com ja va fer al Ple on es va discutir el nou contracte, que calia canviar el model per així assolir els nivells que se’ns exigeixen en matèria de reciclatge dels que a dia d’avui estem molt lluny. Va demanar al Govern reconèixer errors en la gestió aquests anys i aprovar les propostes que es feien, entre elles la identificació mitjançant xip als contenidors de qui genera el residu, que tal com ja ha dit ERC des d’inici, sí significaria un canvi de model respecte al d’ara.

El Govern es va limitar a mostrar un reguitzell d’excuses evidenciant que saben que el que passa a la nostra ciutat amb la neteja i recollida de la brossa és en gran part responsabilitat seva. D’entrada la regidora responsable va reconèixer que “portem molts anys que no s’ha exigit cap responsabilitat a la població”, i davant d’aquesta afirmació cal preguntar-se per què no han fet la seva feina? En el seu torn, el portaveu del Govern va buscar excuses també per justificar aquest retard de sis anys en la sortida del nou contracte argumentant que ha estat “molt analitzat i molt debatut”, afirmació sorprenent si tenim en compte que fa un any ells mateixos van canviar els criteris bàsics de la contractació. Potser no ho havien estudiat prou els anteriors cinc anys?

Per fer veure que la situació no és prou complicada, el portaveu del Govern literalment va dir que “no estem en l’apocalipsi”, deixant-nos astorats en veure que no coneix l’opinió de la ciutadania en aquest punt i la realitat de la ciutat. Va sorprendre també dient que “netejar i recollir no és un projecte estratègic de la ciutat, només és fer el que s’ha de fer”, i la pregunta doncs és: durant tots aquests anys, perquè no s’ha fet? Per acabar-ho l’alcalde contestant a la nostra portaveu, va afirmar que “sí ens trobàvem davant d’un canvi de model” només pel fet que posarem les cinc fraccions a cada bateria i recollirem més sovint.

És una llàstima que fer el que moltes ciutats fa anys que ja fan sigui considerat per l’alcalde un canvi de model. La ciutat ha perdut sis anys, Tots per Sant Feliu que és qui n’ha estat responsable tots aquests anys no ho considera així, i el més greu és que no escolten cap proposta de millora i com sempre, es queden sols amb la seva deriva autocomplaent. Recordem una vegada més que l’alcalde durant la darrera campanya electoral el 2019 va dir que en 100 dies tindríem el nou contracte. En portem més de 1.000.

El més llegit

I després