I després

Entrevista a Sílvia Roura: la ganxona guanya una de les proves ciclistes més dures del món, la “Titan Series d’Aràbia Saudita”

La jove ciclista de 22 anys Sílvia Roura ha aconseguit ser la primera dona en creuar la meta de la cursa d’alta competició Títan Series d’Aràbia Saudita.

Compartiu aquesta història

La jove ciclista de 22 anys Sílvia Roura ha aconseguit ser la primera dona en creuar la meta de la cursa d’alta competició Títan Series d’Aràbia Saudita. La Sílvia ens explica que de petita feia molts esports, la seva passió era el bàsquet. En aquells anys va entrar a formar part d’un programa de tecnificació de Girona, d’aquí va passar a la Selecció Catalana de Bàsquet i ella ja veia el seu futur en aquest esport.
La seva vida feia un gir quan després de participar en una cursa ciclista a Sant Feliu de Guíxols, s’adonava que l’esport individual era el que realment li agradava. Amb 8 anys seguia entrenant i millorant, es comprava una bicicleta més bona, guanyava curses i decidia decantar-se finalment per aquesta disciplina esportiva.

D’aquest manera començava a pedalar amb el Club Excursionista Montclar. A l’any següent amb categoria Aleví canviava a l’equip de la Societat Ciclista Guíxols, guanyant el seu primer campionat provincial. Durant dos anys va estar competint a nivell català, fent algun podi en el campionat de Catalunya. Es convertia en Cadet i durant dos anys més va passar a un equip de Llagostera competint a nivell estatal i quedant tercera a l’Open d’Espanya i cinquena al Campionat d’Espanya en què hi va competir per a la Selecció Catalana.


Després va passar a l’equip a on ha estat fins ara, que és el Club Esportiu Esteve de Calonge, al qual va competir fins que va ser júnior i sub-23. En aquest punt comença a pujar de nivell. El seu currículum esportiu va augmentant: Campiona d’Espanya de Maratons, Subcampiona d’Espanya d’Ultramaratons, Campiona de Catalunya i Tercera a l’Asturies Bike Race, prova molt important de la Unió Ciclista Internacional (UCI).
L’any 2017 també s’emportava el podi de la Titan Desert MTB Marathon en categoria mixta. Aquesta prova és una cursa de ciclisme de muntanya pensada i desenvolupada per Joan Porcar Garcia, basat en la filosofia del Ral·li Dakar. Els ciclistes competeixen durant sis dies al Sàhara marroquí amb recorreguts molt poc senyalitzats, on la navegació i l’orientació tenen un paper fonamental. La duresa de la prova està marcada per la llarga distància de les etapes i per l’entorn.

Segons declara a Ràdio Sant Feliu, aquest 2020 se li obre la porta d’entrada al ciclisme d’elit fitxant per l’equip madrileny X-Sauce Canyon, amb el qual ja ha guanyat la Titan Series de l’Aràbia Saudita, una de les proves de dues rodes no motoritzades més dures del món.
El seu dia a dia és molt estressant: pel que fa al matí, es lleva molt aviat i primer fa mitja hora de rodatge en dejú; després, mentre esmorza, mira l’horari per planificar els seus entrenaments, que adapta a les classes que tingui aquell dia a la Universitat de Girona, on estudia un grau en Medicina. A la tarda ho combina treballant com a monitora d’un Club Esportiu de Ciclisme de Cassà de La Selva. Al llarg de la setmana fa quatre classes d’entrenaments diferents: rodatge suau, que és el postcarrera, entrenaments intervàlics, tirades llargues i també gimnàs.

L’esport d’alta competició és molt sacrificat ja que t’hi has de dedicar molt i l’has de prioritzar per sobre d’altres activitats que són habituals en la seva edat. Però és molt satisfactori poder viatjar per diferents països fent allò que li agrada i fer el pas de competir de nivell provincial al català, del català a l’estatal, a l’internacional… “Estar a la parrilla de sortida és una sensació que no es pot explicar, s’ha de viure i sacrificar altres facetes de la teva vida”, assegura la mateixa Roura.
Sempre es prepara des del mes de novembre al febrer, perquè a l’abril o març comencen les curses. Tot i que aquest any s’ha adelantat tot, ja que tenir una competició al mes de gener et fa avançar tota la pretemporada.

La seva ment la té posada ara en la Titan Desert del Marroc, el campionat d’Europa d’Ultramarató, el Campionat d’Espanya de Marató i, si és possible, al mes de novembre la Titan Series de Mèxic. Entre mig hi ha moltes altres curses que li serveixen d’entrenaments per als seus objectius.

La Sílvia és sense cap mena de dubte un gran esperit de constància i una jove promesa de l’esport ciclista.

El més llegit

I després