I després

Entra a impremta “Del Tren de Sant Feliu de Guíxols – Comentaris d’un ferroviari”

Compartiu aquesta història

Per a finals d’aquest mes de juliol està previst l’aparició del llibre Del Tren de Sant Feliu de Guíxols, escrit en el seu moment per Ignasi de Blas i Vilà, i que va aparèixer en forma de “comentaris” en el setmanari Àncora entre el 6 d’abril de 1989 i el 20 de juny de 1991, quan es complien els vint anys de la clausura del tren.

Aquest llibre consta de 103 apunts, comentaris o bé capítols que, setmanalment, s’anaven publicant a Àncora i que ocupen 230 planes d’aquesta nova publicació (que cal no confondre amb una altra del mateix autor editada pel setmanari, l’any 1978, amb el títol: El Ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Gerona – Datos históricos, técnicos y económicos, desde su iniciación en 1887 hasta su cierre en el año 1969).

En aquest treball es fa una revisió exhaustiva de la vida del tren de Sant Feliu de Guíxols a Girona des de la perspectiva d’un treballador de la companyia, des del projecte d’Enric Hèriz i Joan Casas fins el tancament del servei l’any 1969, amb la història, anècdotes, dades tècniques, personatges, etc.

El recull el va iniciar en Josep M. Vicens i Batet poc després d’aparèixer, convençut que és un interessant capítol de la història local guixolenca que no es podia deixar perdre. Recordem que sempre ha estat interessat per la història essent en l’actualitat membre de la junta (tresorer) d’Amics del Museus, antic integrant de la Junta Tècnica del Museu de Sant Feliu de Guíxols i vinculat també al Museu de la Pesca de Palamós entre altres.

Vicens lamenta que, malgrat haver insistit amb els diferents governs en els darrers anys, no ha trobat suport per aconseguir finançament per a l’edició del llibre fins que, finalment, s’ha realitzat amb iniciativa privada (i força limitacions pressupostàries), la qual cosa encara fa més atractiva, dóna més sentit a la iniciativa i demostra que, com els qui varen plantejar el ferrocarril, cal ser emprenedor per aconseguir els objectius.

En definitiva; espera que l’esforç valgui la pena i que sigui d’interès per als amants del al tren, a la història local, arxius de les poblacions de la línia fins a Girona i per al públic en general.

Encara no s’ha concretat una data de sortida (que oportunament anunciarem) atès que tot just està pendent d’entrar a impremta i es vendrà a les llibreries de Sant Feliu així com a altres punts de la Ciutat.

 

El més llegit

I després