I després

Enregistren una ganxoneria sobre Els Pàcarus

Compartiu aquesta història

El passat 16 de maig, el temps va permetre la filmació de la producció de l’Escola d’Adults CFA Sant Feliu de Guíxols i AFOCO (Associació per a la Formació Continuada) que porta per títol QUINA PASSADA! L’argument del curtmetratge parteix d’una ganxoneria explicada per Toni Ferrer Gallego, en què un músic es va enfadar molt amb un seu company, fins al punt que va decidir no passar mai més per davant de casa seva. Trobant-se doncs en els cas que “La Passada de Carnaval” havia de desfilar just per davant de la porta del que l’havia fet enrabiar, i que ell tocava a la banda que menava el seguici, va decidir de tombar tot sol per un altre carrer, mentre que els altres músics i tota la comitiva continuaven pel que s’havia anunciat oficialment. Aquesta anècdota ha servit de punt de partida per a la recreació de La Passada i del ball dels Pàcarus que tan bé descriu Gaziel (1887-1964) en els seus llibres: Una vila del vuitcents (1953) i Sant Feliu de la Costa Brava (1963). Les fonts gràfiques de La Passada parteixen del quadre homònim, signat el 1913, obra del pintor olotí Josep Berga i Boada (1872-1923) establert a Sant Feliu el 1912, que es pot admirar al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, i del ganxó Narcís Masferrer, Narmas (1913-2010), en il·lustracions d’un dels llibres de Gaziel i en la publicitat i diplomes del Carnaval Ganxó, en els quals també hi fa aparèixer els Pàcarus: uns homenots vestits de frac, amb armilla blanca, tots pintats de galtes i clenxinats, que duien barrets de copa i uns colls d’aquells que en deien de pajarita i que tenien al davant dues ales enormes, obertes i triangulars i a cada punta hi portaven, penjada d’un tros de cordill, una arengada rovellada.
Els personatges principals, els dos músics enfrontats, han estat interpretats per Martí Bota i Pep Gatell, els Pàcarus ; els músics i el que porta La Bomba han anat a càrrec de membres i col·laboradors de Peti qui Peti, grup que va recuperar-ne la tradició el 1981 i de membres del Centre Excursionista Montclar que van continuar-la als anys noranta; i naturalment, per professors i professores i personal de l’Escola d’Adults i d’AFOCO. Completaven la desfilada alumnes de l’Escola i membres de diverses colles del Carnaval, en total unes dues-centes persones que van gaudir d’allò més saltant, ballant i cantant L’airet de matinada i fent les evolucions que marca el ball del Pàcarus.
El punt de trobada va ser la Plaça del Nord, i a partir de les 6 de la tarda, amb un dia que va resultar inesperadament magnífic, es va baixar pel Carrer de Sant Domènec, on força veïns van col·laborar per connectar l’equip de música i deixar balcons, entrades i terrats per filmar fins al Carrer de La Rutlla, que fou l’últim abans d’acabar la gresca a la Rambla Antoni Vidal amb la sorpresa dels vianants que es van trobar un Carnaval al mes de maig.
L’equip de rodatge ha estat format per Judith Albertí, Toni Ferrer Vicens, Pep Gatell i Dani Serrat, conjuntament amb els alumnes del curs de Competències per a la Societat de la Informació, Informàtica 2 que, han portat a terme la segona part del Projecte Noves Ganxoneries que s’estrenarà el proper 12 de juny dins dels actes del 35è Aniversari de l’Escola d’Adults CFA Sant Feliu de Guíxols.
La primera de les filmacions que es va portar a terme fou dedicada a Joan Clarà (en Salvi) i la seva ganxoneria referida a “la mesquita”, on va derivar un grup d’estrangers, que els va fer descalçar per visitar el Casino dels Nois, i en comptes de gent practicant l’oració i van trobar un munt de guixolencs jugant a la botifarra.

PACARUS FALDILLA

El més llegit

I després