Els Mossos d’Esquadra han previngut la mutilació genital femenina (MGF) de 17 nenes immigrants fins el juny de 2010, i no descarten un augment de la xifra al llarg de l’estiu, coincidint amb els viatges a països d’origen com Gàmbia i Senegal, on solen realitzar aquesta pràctica.

Segons han informat fonts de la policia catalana, s’han realitzat 12 actuacions preventives a favor de 17 menors (una família pot tenir diverses filles), mentre que durant el 2009 es van dur a terme un total de 27 per protegir a 55 nenes.

Per regions policials, 11 de les nenes són de l’àrea de Girona, quatre de Ponent (Lleida), una de la regió Metropolitana Nord (Vallès Occidental) i una altra del Camp de Tarragona. Per prevenir la mutilació, considerada un delicte a l’Estat, la Conselleria d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat ha promogut una cinquantena de taules locals en col.laboració amb Interior, Educació i ens locals.

La directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista d’Interior, Alba Garcia, ha apuntat el “bon funcionament” de les taules de prevenció, però ha alertat que “no es pot baixar la guàrdia en cap moment “.

“Hem de fer valer els drets dia a dia”, ha afirmat Garcia, que ha assenyalat la importància del treball en xarxa amb professionals de l’educació, la sanitat, els serveis socials i la Fiscalia de Menors, així com amb les comunitats d’immigrants. “Millorar la coordinació és imprescindible per evitar aquesta forma brutal de violència”, ha reiterat.

D’entrada, les taules de locals coordinen a Mossos, personal sanitari, social i educatiu per sensibilitzar les comunitats d’immigrants sobre la MGF i per detectar els casos de risc, quan la família es mostra reticent a abandonar la pràctica. Els agents comuniquen aquests casos a la Fiscalia de menors, que pot adoptar mesures cautelars com retirar el passaport de la menor per evitar el seu viatge al país d’origen.

El protocol de prevenció de la MGF dels Mossos, pioner a Espanya, considera que les menors estan en situació de risc quan les seves famílies no s’han compromès a abandonar la pràctica de la mutilació davant un viatge al país d’origen, mentre que el risc esdevé urgent quan el viatge està previst que es realitzi en menys d’un mes.

Catalunya concentra el 80 per cent de nenes amb risc de patir mutilació genital a l’Estat, i els immigrants en situació de risc a la comunitat van augmentar un 29 per cent entre 2005 i 2008, segons el mapa de la Mutilació Genital Femenina (MGF) en Espanya, elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El Maresme (Barcelona), la Selva (Girona) i altres comarques del Baix Empordà (Girona) concentren la major part de les més de 4.300 menors de O a 14 anys en possible situació de risc a Catalunya. (Europa Press).