I després

EL DRON SOBREVOLA LA CINGLERA

Compartiu aquesta història

El passat dilluns 28 de setembre es va procedir, com ja haviem avançat, a fer un dels trams d’aixecament topogràfic de la cinglera de Sant Elm a Sant Feliu de Guíxols. Però a diferència dels treballs fets fins ara, com ja varem avançar, en aquesta ocasió es va utilitzar un dron (aparell volador teledirigit dotat amb càmera).
L’empresa que realitza l’aixecament de plànols- Masterplan, va optar per la tecnologia per fer la missió a l’hora de redibuixar topogràficament la muntanya. Com se sap, la cinglera de Sant Elm ha patit al llarg dels anys diferents despreniments de roca, i l’Ajuntament treballa per estabilitzar-la i consolidar-la.
Pel que fa a ús dels drons, si no és el primer, és dels primers que es fan a la Costa Brava amb aquesta modalitat (sí que se n’ha fet a l’entorn de Barcelona) A diferència de la topografia clàssica es guanya en rapidesa i se salven els perills de zones poc accessibles o directament inaccessibles a les persones. En el cas de Sant Feliu de Guíxols l’aparell ha fet diferents passades sobre la zona a tractar, i ha comptat amb diversos punts de referència al llarg del recorregut, marcats amb l’ajuda de les coordenades GPS.
Pel regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, l’ús d’aquesta forma de treballar “ens pot sorprendre d’entrada, però és evident que es guanya amb seguretat, i s’obtenen resultats molt favorables quant a precisió”. Pel regidor és important avisar la ciutadania “perquè si no es coneix que hi ha aquests estudis topogràfics, amb aquests aparells rondant, qualsevol veí pot malpensar quan veu que se sobrevola casa seva”.
Un aparell com el que ha vingut a Sant Feliu de Guíxols, d’uns set quilos, permet sobrevolar qualsevol zona si hi ha bones condicions de clima (el principal enemic és el vent) i té una autonomia d’uns dotze minuts.
Com ja haviem avançat, des de fa molts anys aquest talús rocós ha anat produint diversos despreniments de roca. Durant els anys 1999 i 2011 l’Ajuntament va dur a terme obres d’estabilització i consolidació de la cinglera però amb les pluges del 24 de març de 2015 es van tornar a produir nous despreniments de roca de mides significatives (entre 0,5 i 1 m3), afectant part de la calçada viària. Aquest estudi afecta a un total d’uns 170 m. linials, que van des del Passeig del President Irla fins a tocar de l’Hotel Montjoi.

El més llegit

I després