I després

DUES NOTES DE GUÍXOLS DES DEL CARRER

Compartiu aquesta història

Guíxols des del carrer ha enviat dues notes als mitjans, en una de les quals comunica la baixa de Jordi Lloveras de Procés Constituent, i una altra en què fa una anàlisi dels estàndards que caldrien en la recollida selectiva a Sant Feliu de Guíxols:

“JORDI LLOVERAS DEIXA PROCÉS CONSTITUENT
Guíxols des del Carrer-Entesa, la confluència que es va presentar a les últimes eleccions municipals, configurava una llista de persones provinents d’ICV, EUiA i Procés Constituent. Precisament el seu cap de llista, i avui regidor a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, procedia de Procés Constituent.

Ahir, i en una Assemblea Extraordinària que Procés Constituent va fer a Barcelona, va quedar aprovada la proposta que presentava Teresa Forcades perquè PrC es presentés a les properes eleccions del 21-D i ho fes sota l’aixopluc de la Crida Constituent, és a dir, la CUP. L’assemblea també va aprovar que ho fes amb el desig exprés de demanar a l’Albano Dante (ex-Podem Catalunya) que se sumés al projecte.

Jordi Lloveras, i malgrat compartir la decisió presa de manera democràtica per l’Assemblea, entén que la mateixa difereix molt dels plantejaments inicials del moviment i que al mateix temps fa impossible la seva continuïtat en el moviment. Primer perquè posiciona clarament el Procés Constituent cap a les tesis polítiques de la CUP, unes tesis que en bona mesura no comparteix, i segon perquè entén que no seria gaire coherent continuar com a regidor del grup municipal de Guíxols des del Carrer-E, avui en dia àmpliament de perfil “comú”, i alhora militar en un moviment que es decanta clarament pel món cupaire.

Per tot plegat, en Jordi Lloveras ha anunciat que deixa Procés Constituent i, en conseqüència, la coordinació de l’assemblea local que en aquests moments portava. Julià Castelló, que anava en segon lloc a la llista de GdC-E i també n’era membre ha comunicat igualment la seva baixa al PrC.

 

SANT FELIU DE GUÍXOLS ESTÀ PER SOTA DE DELS ESTÀNDARDS QUE CALDRIEN EN RECOLLIDA SELECTIVA DE LES ESCOMBRARIES

Guíxols des del carrer-Entesa (GdC-ESant Feliu de Guíxols està per sota de dels estàndards que caldrien en recollida selectiva de les escombraries

GdC-E defensa que només amb el sistema Porta a Porta es pot millorar la situació

Segons l’Agencia de Residus de Catalunya, durant el 2016 hi ha hagut una certa millora en el total de la recollida selectiva respecte a l’any anterior, perquè d’un 44% s’ha passat a un 46%.Però cal dir que aquest dos per cent és un avenç massa petit per arribar a complir amb la Directiva europea de residus que estableix un 50% de recollida selectiva neta per a l’any 2020. S’ha de tenir en compte que aquest 46% és el percentatge de recollida total i que un cop descomptats els impropis, aquells residus que no estan en el contenidor que haurien d’estar, el nivell de recollida neta situa Sant Feliu de Guíxols al voltant del 41%.

Per altra banda l’indicador de generació de residus, els quilos que es generen diàriament per persona , ha experimentat també una petita millora en relació a l’any anterior, passant de 1,82 kg a 1,81 kg ; però estem molt lluny encara del 1,20 kg que en teoria hauríem d’arribar l’any 2020. Guíxols des del Carrer-Entesa (GdC-E) recorda que el municipi porta anys estancat en aquests percentatges de recollida selectiva (al voltant del 40%) i de generació de residus (al voltant del 1,80 kg/hab/dia), punt amunt o punt avall, i que sembla demostrat que la situació no millorarà encara que es posin més contenidors o aquests es canviïn de lloc.

GdC-E posa en evidència que avui portar els residus de rebuig a l’abocador resulta encara més barat que portar-los a reciclar; però que la tendència s’està invertint. De fet el cànon per aquelles escombraries que van a l’abocador (la fracció resta) tindrà un augment significatiu durant els propers anys, passant progressivament dels actuals 24,50 € per tona als 47,10 € l’any 2020; és a dir, que amb percentatges semblants als actuals el rebut de les escombraries dels veïns pujarà considerablement.

GdC-E apunta que cal fer servir un sistema diferent per superar aquesta barrera i que, segons dades de la pròpia Agència de Residus de Catalunya, no hi ha avui cap municipi que sense el mecanisme del porta a porta hagi arribat al 50% de recollida selectiva neta; per contra, els municipis que recullen porta a porta es situen tots entre el 65 i el 80% Es demostra, doncs, que els motius d’aquest sistema , a banda de les millores mediambientals, són també clarament econòmics.

A tot això, GdC-E es pregunta quan coneixerem el nou plec de condicions del contracte d’escombraries que, en el seu moment, el govern de la ciutat va anunciar pel passat mes de setembre”.

 

 

El més llegit

I després