I després

DESMUNTEN UN TRAM DE L’AMPLIACIÓ DE LA VIA FERRADA

Compartiu aquesta història

Segons ha informat l’Agència Catalana de Notícies, els Agents Rurals han desmuntat part de la zona on es preveia ampliar la via ferrada de Sant Feliu de Guíxols perquè afectava la zona de nidificació de dues aus protegides (acció que no afecta al recorregut del circuit que funciona normalment). Durant la primera quinzena de desembre, els rurals han retirat de les roques la major part de les piquetes i altres materials de subjecció que s’hi havien clavat. La Generalitat investiga ara qui va decidir posar-les, perquè no disposava de l’autorització pertinent per fer-ho.
Els claus, grapes i passamans que hi havia afectaven directament una àrea on hi crien els corbs marins emplomallats (amenaçats d’extinció) i el xoriguer comú. De moment, s’han retirat els elements que impedeixen l’accés a la zona, i la resta de materials de subjecció es trauran un cop acabi el període de cria de les dues aus.
El desmuntatge dels elements de subjecció i seguretat s’ha fet durant la primera quinzena d’aquest desembre. Els agents del Grup de Suport de Muntanya (GSM) dels rurals han retirat gran part dels claus, grapes i passamans que s’havien posat a la zona on es preveia ampliar la via ferrada de la Cala del Molí. Qui els hi havia posat, d’entrada, no disposava de l’autorització pertinent per fer-ho. Però a més, els diferents elements metàl·lics afectaven directament la zona de nidificació de dues aus protegides.
En concret, el corb marí emplomallat i el xoriguer comú. Segons destaca el Departament d’Agricultura, del qual depèn Medi Ambient, en el cas del corb, l’afectació a la zona on nidifica és especialment greu. “El corb marí emplomallat es considera amenaçat d’extinció amb la categoria de vulnerable”, indica el Departament.
De fet, Catalunya acull la població més important d’aquesta espècie que hi ha a la costa del Mediterrani occidental. Sobretot, el corb marí emplomallat es concentra a les comarques de la Selva i l’Alt Empordà, “en indrets específics i molt concrets on hi ha condicions que permeten que hi facin niu sense que puguin accedir-hi depredadors terrestres”, indica la Generalitat.
e moment, els Agents Rurals han desmuntat els accessos cap a la zona que ampliava la via ferrada i aquells elements metàl·lics més propers als nius.
“A fi de no interferir en la reproducció d’aquestes aus, el material que queda per desmuntar s’enretirarà un cop acabi el període de cria”, indica Agricultura. La Generalitat subratlla que aquesta ampliació no estava autoritzada i, de fet, ja ha obert un expedient i investiga qui hi ha al darrere. “L’ampliació de la via ferrada afecta en part l’Espai d’Interès Natural Massís de Cadiretes, designat Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Zona d’Especial Conservació (ZEC)”, informa el Departament.

 

El més llegit

I després