I després

Del confinament municipal al comarcal: la Generalitat relaxa les mesures anti-Covid

La mobilitat lliure estarà permesa entre municipis de la mateixa comarca, mentre que els centres esportius amb espais interiors poden reobrir amb un 30% de l'aforament. Com a novetat, bars i restaurants disposen de dues hores més de servei.

Compartiu aquesta història

Des de dilluns, 8 de febrer, les mesures per a combatre l’ascens de casos de Covid-19 a Catalunya s’han suavitzat una mica. Tal i com va anunciar el govern de la Generalitat, després de l’evolució lleugerament positiva de la situació epidemiològica del país (tot i que encara molt lluny d’estar sota control) han portat l’executiu català a relaxar alguna mesura, com ara el confinament municipal -que passa a ser comarcal- i la reobertura de gimnasos. El ventall d’accions estarà en peu, com a mínim, fins d’aquí dues setmanes, en concret fins al 21 de febrer. Serà llavors quan Procicat i Generalitat decidiran si prolongar igualment les mesures, flexibilitzar-les un punt més o bé endurir-les.

A continuació fem un breu repàs de com queda el context de restriccions.


Principals novetats

  • Del confinament municipal al comarcal. La mobilitat és lliure dins de la pròpia comarca de residència. Només se’n pot sortir en casos que ho justifiquin, com ara per motius laborals, urgències sanitàries o tràmits urgents improrrogables.
  • Ampliació dels horaris dels establiments de restauració. Bars i restaurants poden allargar una hora més el servei d’esmorzars i també una hora més per a dinars, de manera que els horaris de la restauració queden així: de 7:30h a 10:30h i de 13:00h a 16:30h. Fora d’aquestes dues franges, els establiments només poden servir menjar per a emportar.
  • Reobertura de gimnasos. Els centres d’activitat esportiva en espais interiors poden reobrir amb una limitació del 30% del seu aforament màxim i com a molt en grups de 6 esportistes.
  • Reactivació de les activitats extraescolars de dansa i música. Les extraescolars continuen suspeses, a excepció de les activitats en l’entorn escolar dins del grup bombolla i a excepció, també, de les activitats semipresencials a les escoles de dansa i música autoritzades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.
  • Possibilitat que les llibreries obrin els caps de setmana. Passen de tenir les restriccions dels establiments comercials a ser considerats un espai cultural, motiu pel qual poden obrir també els caps de setmana. També poden apujar de nou les persianes les llibreries que tinguin una superfície més gran de 400 metres quadrats.


El que continua com fins ara

  • Toc de queda nocturn. Continua prohibida la mobilitat nocturna, en concret entre les 22:00h de la nit i les 6:00h del matí. Dins d’aquesta franja horària no es pot sortir del domicili particular excepte per a casos justificats.
  • Tancament perimetral de Catalunya. Es manté la prohibició d’entrar i/o sortir de Catalunya si no és per una de les causes que ho permeten.
  • Límit de 6 participants en trobades socials. Les reunions i trobades amb amics i familiars segueixen estant limitats a 6 participants, que poden provenir com a molt de dues bombolles de convivència diferents.
  • Comerços no essencials, tancats els caps de setmana. Tots els establiments comercials de serveis i productes que no estiguin considerats de primera necessitat han d’abaixar persianes dissabte i diumenge.


Accedeix a totes les mesures desglossades

El més llegit

I després