El passat dissabte 25 de gener una cinquantena de persones, entre els que hi havia pacients, familiars, professionals i públic general, van tenir el plaer d’escoltar la xerrada que el Dr. Antonio Collado va impartir a la Sala d’Actes de l’Espai La Caixa a Santa Cristina d’Aro. El Dr. Collado va poder explicar de primera mà, els últims descobriments pel que fa al diagnòstic i tractament d’una malaltia tan desconeguda i menystinguda com la fibromiàlgia, una patologia crònica que gairebé no és estudiada ni tractada a les universitats, com la majoria de patologies relacionades amb el dolor, però que per contra afecta entre un 2 i un 4 per cent de la població, majoritàriament dones, i que té un impacte important tant en el pacient, com en l’entorn familiar i l’àmbit sanitari i laboral.
El doctor no va fer una xerrada explicant què és la fibromiàlgia, quins simptomes dona i quins tractaments hi ha, sinó que va explicar la darrera investigació que ha dut a terme el seu equip de treball en el qual han fet un estudi de població per obtenir noves dades en relació als malalts de fibromiàlgia i l’impacte que té sobre diferents àmbits. Després de posar sobre la taula dades com la valoració negativa que els pacients tenen dels metges, molts dels quals desconeixen el diagnòstic i tractament perquè no l’han estudiat a la facultat, o bé que la majoria de pacients estan associats,  ens va parlar de la recent recerca que s’ha dut a terme per descobrir el perquè d’aquesta malaltia i els resultats són molt esperançadors. Estem en un canvi de paradigma pel que fa al diagnòstic i tractament, ja que s’ha aconseguit reconèixer que la lesió de la fibromiàlgia es troba en el sistema nociceptiu i concretament a les fibres homònimes que discorren per l’interior dels nervis. Aquest sistema, encarregat de rebre la informació i controlar els estímuls físics i psíquics d’allò que la ment considera una amenaça o que ens donarà dolor, és el que s’ha comprovat, mitjançant les noves tècniques de neuroimatge, que està alterat en els malalts de fibromiàlgia. Aquesta nova exploració del nervi és un canvi de paradigma perquè s’ha comprovat que la fibromiàlgia és una malaltia física.
El grup de treball del Dr. Collado vol anar més enllà i acaba de posar en marxa un nou projecte d’exploració per poder observar les fibres nociceptives sense haver de fer una biòpsia, amb un nou aparell que mira a través de l’única part del nostre cos que és transparent: la còrnia. Per ara, només s’ha pogut utilitzar amb malalts de càncer que estan fent quimioteràpia i ja es veu com aquestes fibres canvien amb el pas dels mesos, el següent pas és observar pacients amb fibromiàlgia per veure objectivament aquesta malaltia. Els pacients amb aquesta patologia tenen un futur esperançador amb grups de treball i professionals com aquests.