I després

CREATIVITAT, CERÀMICA NEGRA I MASÓ

Compartiu aquesta història

Al llarg dels dies 27-30 d’abril s’ha portat a terme el III Seminari de ceràmica negra, en el qual hi han participat 18 alumnes i 3 professors de l’Escola Massana (Escola d’Art i Disseny, adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona). A través de la procedència dels alumnes, es pot dir que es tracta d’un seminari d’àmbit internacional, ja que en aquesta tercera edició hi ha inscrits estudiants catalans i francesos, però també sud-americans i també de Xina, alumnes alguns dels quals estan realitzant un curs anual a Barcelona.
Al llarg d’aquest curt i intens període, s’ha aprofundit tant en la tècnica a partir de sessions sobre ceràmica antiga impartides al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, com en el procés de treball explicat i experimentat al taller Kypsela de la mateixa localiat.
La part més creativa de les pràctiques les han realitzades a la fàbrica Ceràmiques Marcó de Quart. Allà els alumnes han experimentat a partir dels motlles que conserva la fàbrica Marcó, alguns d’ells dissenyats per l’arquitecte noucentista Rafael Masó. El repte per als alumnes era de crear noves utilitats en el món del disseny i de l’art, en objectes vinculats al territori. Reutilitzar l’imaginari clàssic per donar-li un llenguatge contemporani amb fang cuit amb la tècnica tradicional de la ceràmica negra.
A part dels professionals d’aquests 2 tallers implicats amb gran dedicació, Ricard Campos i Jaume Marcó, els alumnes han comptat amb el mestratge de l’especialista en objectes de disseny Blai Puig, i dels tècnics del Museu d’Història, entitat coorganitzadora junt amb Escola Massana.
Aquesta edició ha comptat també amb una sessió oberta al públic en general que es va celebrar el dimecres dia 29 d’abril, tot visitant el xalet masó a S’Agaró i la casa Casas. Allà es van portar a terme un seguit de xerrades a càrrec de Francesc Aicart, que donà una pinzellada sobre l’industrial catalanista Joan Casas que féu l’encàrrec de la casa; Jordi Falgàs que parlà sobre l’arquitecte i la seva obra unint tradició i modernitat, i Joaquim Nadal que va fer una aportació sobre la revalorització del llegat de Masó.
La Jornada està organitzada per l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols- a través del Museu d’Història, l’Escola Massana, la Fundació Rafael Masó i l’Institut de Recerca de Patrimoni Cultural. Hi col·laboren també la Comunitat de Propietaris de la Urbanització Urcatusa i la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya.

Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols – Escola Massana

El més llegit

I després