I després

Commemoració de record a les víctimes del nazisme

Són imatges de l'ofrena floral al monòlit situat als Jardins Juli Garreta de Sant Feliu de Guíxols aquest dijous 5 de maig, amb motiu del Dia d'Homenatge als deportats i morts a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme.

Compartiu aquesta història

Són imatges de l’ofrena floral al monòlit situat als Jardins Juli Garreta de Sant Feliu de Guíxols aquest dijous 5 de maig, amb motiu del Dia d’Homenatge als deportats i morts a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme. La commemoració coincideix amb la data de l’alliberament d’aquest camp el 5 de maig de l’any 1945.

L’activitat d’enguany ha consistit en una ofrena conjunta de flors per part d’alumnat i professorat participant al projecte “Temps de Guerres”, del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, inclòs dins del programa Àngel Jiménez de Memòria Democràtica. Mentre es feia l’ofrena floral, dos professors de l’Escola de Música local han interpretat una peça inclosa en la pel.lícula La llista d’Schlinder. Els dirigents polítics també han participat de l’ofrena floral, i en les intervencions.

Tant el primer tinent d’alcalde, Josep Melcior Muñoz, com l’alcalde, Carles Motas, han fet una crida a les generacions joves presents a l’acte per tal que lluitessin de forma activa per la pau. Muñoz els esperonava dient “hem vist com societats suposadament avançades han confòs la memòria i el record d’uns fets gravíssims, amb la memòria de peix”. Motas per la seva banda els ha animat a lluitar per tal que aconsegueixin fites que preservin la pau: “semblava impensable a Europa un conflicte armat, i ha tornat a succeir”.

La crueltat del nazisme:

Prop de 10.000 persones del nostre país van ser deportades a camps nazis, i molts milers més van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies.A Mauthausen hi van estar internats majoritàriament exiliats republicans al final de la Guerra Civil. Van patir innombrables atrocitats i un total de 5.117 van morir allà i en altres camps de concentració nazis. Entre ells hi va haver-hi guixolencs.

El projecte Temps de Guerres ha comptat amb onze xerrades als diferents grups de 4t d’ESO i de GES del Centre de Formació d’Adults junt amb les següents persones: Àngel Jiménez, amb l’aportació de contingut i material. L’Arxiu Municipal, especialment amb les figures de Marc Auladell, i Pilar Francès, amb recerca. Josep Murlà i Jordi Gaitx, amb les xerrades als centres, Josep M. Vicens i Isidre Ribera, voluntaris, fent les visites al Refugi i al niu de metralladores.

També és d’agrair implicació dels ensenyants Rafael Dehesa, Centre de Formació d’Adults de Sant Feliu de Guíxols, Carme Ferrés, Institut Sant Elm, Dolors Linares, Institut Sant Feliu, Anna Sureda, Centre Cor de Maria-Sant Josep, Júlia Falgàs i Mercè Arbiol, Institut Ridaura de Castell d’Aro, així com Joan Pinsach, exprofessor de l’Institut Sant Feliu​.

Els alumnes han realitzat aquest any un vídeo titulat Les Cartes Mai Escrites, fet de forma compartida, sobre aquesta temàtica:

Cliqueu aquí per visualitzar el vídeo.

El més llegit

I després