I després

Comença la Fase 0 de la desescalada: Què es permet fer i com?

Aquest dilluns dia 4 de maig ha entrat en vigor la fase 0 del ‘pla de desescalada’ del Govern Espanyol. El Butlletí Oficial de l’Estat recull el gruix dels canvis en les mesures de confinament per aquesta fase de preparació que es preveu que s’allargui fins el diumenge dia 10 de maig.

Compartiu aquesta història

Aquest dilluns dia 4 de maig ha entrat en vigor la fase 0 del ‘pla de desescalada’ del Govern Espanyol. El Butlletí Oficial de l’Estat recull el gruix dels canvis en les mesures de confinament per aquesta fase de preparació que es preveu que s’allargui fins el diumenge dia 10 de maig. Però, què es pot fer en aquesta fase 0 i com?

Mobilitat dins el municipi

La mobilitat es limita a determinades activitats: adquisició d’aliments, productes farmacèutics de primera necessitat i d’altres amb cita prèvia, entitats financeres i assegurances, desplaçament al lloc de treball, retorn a residència habitual, atenció i cura a menors d’edat, gent gran i altres persones especialment vulnerables.

Des d’aquest passat dissabte 2 de maig també està permesa la pràctica d’esport i els passejos diaris limitats en franges horàries concretes en funció de l’edat.
L’esport s’ha de practicar de manera individual i els passejos diaris poden ser acompanyats per una persona amb qui conviviu. Consulteu les franges horàries i els detalls clicant aquí.

Està prohibit anar als parcs-gronxadors infantils (perquè poden ser focus de contagi) però es pot passejar pels boscos i espais naturals. La ciutadania pot passejar vora la platja sempre respectant les mesures de seguretat. El bany no està permès si s’entén com a activitat recreativa, però en canvi,poden accedir al mar els qui facin servir el mar com a forma d’esport, no només la natació (tambè paddle-surf…). És indiferent si són amateurs o federats/ professionals (aquests darrers teniu una normativa específica al BOE de diumenge 3/5/2020). En tots els casos, la pràctica s’ha de fer amb totes les mesures de seguretat adients.


Mobilitat fora del municipi

Només es pot sortir del municipi per a les activitats previstes (desplaçament al centre de treball, retorn a domicili, assistència…). No es pot anar a les segones residències.

Transport

En l’ús dels vehicles particulars poden anar fins a dues persones per fila de seients en vehicles de fins a 9 places si tots utilitzen mascareta.

El transport públic funciona però amb afectacions al servei i a la seva ocupació amb l’objectiu d’evitar aglomeracions. És obligatori l’ús de mascareta. Caldrà garantir la màxima distància possible entre usuaris a tots els espais.

Les obres

En les obres que es produeixen en edificis amb veïns, s’hi pot treballar sempre que els pisos o locals siguin buits i no hi hagi interferència entre els treballadors i les persones no relacionades amb l’activitat de l’obra.

S’ha de limitar la circulació dels treballadors per les zones comunes a l’entrada i la sortida de l’horari laboral, i que adoptin les mesures adequades contra el coronavirus. Les obres a la via publica estan permeses.

Els comerços

Des del 4 de maig, s’ha autoritzat la reobertura dels establiments comercials i locals de fins a 400 metres quadrats, amb cita prèvia i restaurants i bars per fer menjar per endur. Es mantenen les recomanacions a empreses i treballadors de teletreball i de mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral.

També es permet a partir d’aquest dilluns anar als arxius per consultar documents que no estiguin disponibles a internet. Les persones que ho facin tenen una limitació de 10 documents, que es quedaran després en quarantena i no els podrà consultar ningú més durant 10 dies.

Aquestes són algunes de les mesures més destacades que preveu la fase 0 de la desescalada. Trobareu tota la informació al document de preguntes i respostes elaborat pel CECAT clicant aquí.

 

El més llegit

I després