El Festival Internacional de la Porta Ferrada va acomiadar la seva 51a edició el dissabte passat, 17 d’agost, de la mà de la Cia. Antonio Gades i una de les seves grans creacions, Carmen, inspirada en la novel·la homònima de Prosper Mérimée.
És la revisió d’un clàssic de Bizet que varen realitzar Antonio Gades y Carlos Saura fa prop de 20 anys. Una obra passional que barreja la bellesa de la creació original amb la força del flamenc i que avui en dia s’integra dins dels clàssics de la dansa espanyola.
Entre els artistes va comptar amb Mª José López com a Carmen, Ángel Gil com a Don José, Jairo Rodríguez com el torero y Miguel Ángel Rojas com Marit.
Aquest 2013 compleixen 30 anys de la seva estrena al Théâtre de Paris el 17 de maig de 1983, i la versió ballada d’aquest clàssic continua impactant arreu del món. La intensitat de la partitura de Bizet i la passió del flamenc més autèntic han fet d’aquesta obra un referent de la dansa espanyola que ja ha captivat més de 70.000 espectadors i va situar definitivament Antonio Gades en l’esfera dels més importants ballarins i coreògrafs del món.
La vistositat de l’espectacle no té fissures i la categoria de la companyia tampoc i, a Sant Feliu, ja ha fet parada en anteriors ocasions. Sota la direcció artística de Stella Arauzo i tècnica de Dominique You, l’actual formació – que compta amb diversos membres de l’antiga companyia – ha assolit un llenguatge estètic depurat i alhora arrelat en les tradicions que ha estat reconegut amb el Giraldillo de Oro de la Bienal de Flamenco de Sevilla, màxim guardó del gènere, o el premi Demófilo de la Fundació Antonio Machado, entre d’altres.
El festival abaixa el teló i en pocs dies es deixarà pas a les estadístiques tot i que ja fa setmanes que es varen superar àmpliament les previsions després de la nova gestió que l’empresa Bitó ha portat a terme