I després

Arriben dues noves exposicions organitzades pel Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols

Compartiu aquesta història

“L’obra del cançoner popular de Catalunya i la recerca dels nostres orígens” i “Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963” es podran visitar a partir de l’1 de juliol al Monestir

 

Aquest dijous 30 de juny a les 6 de la tarda s’inauguren al Monestir les dues noves exposicions que s’organitzen des del Museu d’Història, unes mostres relacionades entre sí i vinculades amb al ciutat, que es podran visitar a partir de l’1 de juliol al Monestir.

La temàtica tractada està vinculada amb la recuperació del cançoner popular català i també en el reconeixement d’una figura indiscutible del mecenatge cultural a Catalunya com va ser el guixolenc Rafael Patxot i Jubert.

 

‘L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i la recerca dels nostres orígens’

En el marc del centenari de l’inici de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català ( CEDOC) proposa una exposició que se centra sobretot en la mostra de documentació conservada a les seves dependències i que està relacionada amb l’execució i preparació del projecte a principis dels anys 20 del segle passat. Reflecteix la rellevància del paper que va jugar Francesc Pujol com a director.

L’exposició és una mirada transversal sobre aquella iniciativa engrescadora i pionera que es fa palesa amb l’exhibició de publicacions, documentació variada sobre concursos de cançó o referències a l’entorn de la metodologia emprada en l’aplec de cançons com per exemple enregistraments sonors i fotografies; alhora s’hi pot veure la plasmació documental de donacions d’entitats i particulars, així com elements materials tan importants com el llibre d’actes del Consell Consultiu de l’Obra del Cançoner, una llista amb totes les persones que havien de col·laborar en aquesta important tasca patrimonial i cultural i el conveni entre l’Orfeó Català i Rafael Patxot que establia els acords de col·laboració i patrocini. Consulteu tota la informació sobre la mostra fent clic aquí.

 

‘Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963’

En una de les missions de recerca de cançons i música populars, en concret la tercera que va tenir lloc entre l’1 i el 9 de gener de 1927, hi va participar Palmira Jaquetti, acompanyada per Maria Carbó. La seva destinació va ser Sant Feliu de Guíxols, la localitat natal de Rafael Patxot, el qual pels vincles que tenia amb el municipi es va interessar especialment per la recerca. Palmira Jaquetti era aleshores una jove investigadora amb coneixements artístics i musicals que va participar activament en la recollida de materials per al Cançoner Popular. Aquest fet no era fortuït.

Tal com es mostra en aquesta exposició organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Palmira Jaquetti era una dona moderna, molt preparada intel·lectualment i estretament compromesa amb les transformacions que estava experimentant Catalunya i, en conseqüència, no és estrany trobar-la a Sant Feliu en aquelles dates exercint aquella tasca. L’exposició traça un recorregut per la trajectòria d’aquesta mestra i llicenciada en Filosofia i Lletres, la qual es va dedicar intensament a la docència. Tota la informació sobre la mostra fent clic aquí.

El més llegit

I després