L’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents de Catalunya celebra el seu 17è congrés a Sant Feliu de Guíxols entre els dies 9 i 12 de maig i comptarà amb vora 350 assistents. Aquesta iniciativa va néixer fa una trentena d’anys com un espai de trobada i intercanvi professional entre els treballadors d’aquest àmbit.
Aquest migdia, al saló de plens de l’Ajuntament, se n’ha fet la presentació. Des del Consistori s’ha destacat que per la ciutat “és un plaer acollir” aquesta activitat que “va més enllà” ja que serà “una mostra de que es pot treballar cap endins i sobretot difonent el missatge cultural i patrimonial en vers la ciutadania”.

El President de l’Associació, Joan Soler, ha volgut agrair al Consitori “haver mostrat predisposició i interès per aquest congrés des de fa més d’un any i mig”, un congrés que afirma “aglutina bona part de la professió arxivística del país i que és l’espai de convivència i intercanvi de coneixement i novetats més rellevant que tenim”. En aquest tipus de congressos hi participen també un bon grup de talents de fora de Catalunya, que amb les seves experiències ajuden a tenir noves idees, créixer i evolucionar en l’arxivística al país.

La temàtica d’aquest any és la de l’Arxiu Social, que es basa en les necessitats d’arxiu que tenen des de les grans institucions fins als ciutadans, “dirigint-se cap a un espai obert, més proper als ciutadans, als professionals, i a tot tipus de col.lectius que busquin la seva pròpia identitat, preservar la seva memòria […], tota una suma de possibilitats que la bona gestió del patrimoni acaba generant en aquesta difusió constant d’accés a la informació”.
Al congrés d’enguany, a part de ser de caire acadèmic com en edicions anteriors, s’hi realitzaran diverses activitats per apropar l’arxivística al ciutadà.

El dissabte 11 de maig, a les 11 de la nit a la platja, al Passeig de Rius i Calvet, hi haurà un concert de la Banda Neón. El diumenge 12 de maig, a les 12 del migdia al mateix passeig, tindrà lloc la cantata Els tres desitjos de Patxot a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Sant Feliu de Guíxols/Castell-Platja d’Aro. S’hi oferirà una representació musical teatralitzada basada en fets i documents reals sobre la vida del científic i mecenes Rafael Patxot i Jubert i la seva relació amb altres figures guixolenques com Josep Irla, Gaziel i Juli Garreta.
L’acte de cloenda de les jornades estarà presidit pel President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

Aquí es poden consultar tot el seguit d’actes i activitats que es faran durant les jornades a Sant Feliu.

La directora de l’Arxiu Municipal de Sant Feliu, Maria Àngels Suquet, ha volgut agrair a l’Associació d’Arxivers “la confiança que ens van fer” per a organitzar l’esdeveniment. Suquet ha destacat que “ens va interessar molt la proposta i ens hi vam apuntar de seguida perquè entra dins les línies d’actuació de l’Arxiu Municipal” que s’està fent en els darrers 30 anys.

En la imatge, d’esquerra a dreta: Maria Àngels Suquet, Carles Motas, Joan Soler i Josep M. Muñoz.

Per a l’Ajuntament “aquest congrés no passarà desapercebut a la Ciutat, no només per l’activitat acadèmica sinó també per l’activitat lúdica de voler sortir de l’espai acadèmic, sortir al carrer, que la gent de Sant Feliu notarà que s’està fent un congrés important. Al mateix temps, que es faci aquest Congrés té dues vessants: una de reconeixement a la Ciutat, perquè indica que és atractiva per a fer aquest tipus de congressos i una altra, és el reconeixement a la labor que s’està fent des de l’Arxiu Municipal”. Podeu consultar més infomació sobre el congrés clicant aquí.