I després

AQUESTA MATINADA CAL AVANÇAR L’HORA

Compartiu aquesta història

Aquesta matinada del dissabte26 al diumenge 27 de març, s’estrena l’horari d’estiu. A les 2.00 de la matinada seran les 3.00, és a dir, el rellotge s’avançarà una hora, per posar fi a l’horari d’hivern i allargar els dies.
Aquest canvi d’hora es porta a terme sobretot per un motiu d’estalvi d’energia, per aprofitar més l’energia diürna. El Periòdic de Catalunya apunta que Benjamin Franklin ja va descobrir el 1784 aquesta possibilitat, en aquella època per estalviar espelmes durant la nit estiuenca.
Es va començar a estendre a partir del 1974 , quan després de la crisi del petroli molts països es van adonar de la possibilitat d’aprofitar millor la il·luminació. A la Unió Europea s’aplica des del 1981, amb una normativa que va ser renovada cada quatre anys, fins que el 2001 es va consolidar com a definitiva. Aquest canvi d’hora es produeix l’últim cap de setmana de cada mes de març. Es calcula que les llars catalanes estalviaran una mitjana de sis euros gràcies al canvi d’hora, segons un informe de l’Institut Català de l’Energia (Icaen).

 

El més llegit

I després