I després

Aquest divendres s’inaugura la rehabilitació d’una nau de l’antic escorxador de SFG

Compartiu aquesta història

Aquest divendres, 18 de març, a les 12 h. del migdia se celebrarà un acte d’inauguració de les obres de rehabilitació de l’Antic Escorxador. En l’acte hi participaran Fina Cosp, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, Ricard Herrero, president del Consell Comarcal del Baix Empordà (institució que en conveni amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha desenvolupat els cursos de paleteria de “Cases d’oficis”) i Roger Zamorano, vicepresident de la Diputació de Girona (institució que ha subvencionat l’obra de rehabilitació dins la convocatòria de pla de monuments 2008). Clourà l’acte Carles Motas, alcalde de Sant Feliu de Guíxols.

L’Escorxador municipal data de 1890, projecte realitzat per l’arquitecte Pere Pascual i Baguer. L’ampliació amb la contrucció de tanca, quadres i xemeneia, data de 1902 i fou obra de l’arquitecte Ildefons Casamor i Calm. Forma part del Catàleg Municipal d’Edificis d’Interès Històric i Artístic.

L’edifici correspon a una tipologia de nau aïllada i esglaonada de principis de segle, amb ús d’obra vista; obra inserida disn el corrent d’arquitectura modernista. Exemple d’arquitectura que exemplifica els valors de la societat del moment en els usos i manera d’apostar pels corrents artístics que pretenien reflectir el ressorgiment de la identitat nacional.

Abans de l’inici de les obres, es trobava en un estat de deteriorament greu, amb perill de pèrdua d’alguns elements com els ornaments de rajol de les finestres. El 2008 es va poder comptar amb una subvenció del Pla de Monuments de la Diputació de Girona
que va possibilitar la rehabilitació d’una de les antigues quadres, de manera que el 2010 es va condicionar com a magatzem del fons del Museu d’Història, magatzem que es podrà visitar al llarg de l’acte.

Les obres de rehabilitació a la primera nau restaurada s’han realitzat conservant tota la seva integritat, la tipologia estructural i volumètrica i les façanes en els seus elements originals. S’ha desmuntat la coberta, s’han repicat els revestiments de parets tant exteriors com interiors en mal estat, i s’ha procedit a instal.lar els serveis per a poder ja entrar en funcionament com a nou magatzem del Museu d’Història.

El més llegit

I després