I després

Al gener es posarà l’escultura d’Ana Gutierrez, en memòria dels morts de la Guerra Civil, al Parc de M. Murlà

Compartiu aquesta història

L’escultura dedicada a les víctimes de la Guerra Civil a Sant Feliu, dissenyada per Ana Gutiérrez, presidirà a principis d’any al Parc de Miquel Murlà de Sant Feliu.
S’arriba així a la fi d’un procés que va començar amb un concurs obert amb un premi de 9.000 euros, que va continuar amb la construcció d’un motlle de porexpan, per acabar convertir-lo en una reproducció de ferro colat que s’està enllestint en una fundició de Cassà de la Selva prèvia a la seva col·locació definitiva davant de l’hospital Sant Feliu Gent Gran.
L’obra definitiva, que té una alçada d’ 1,50 m. i una amplada de base d ‘1,03 m., representa a un ésser humà que té l’esquena estripada i que deixa al descobert l’espinada trencada que, barrejada amb runa urbana, es desprèn del cos. La part frontal mostra un gest de dolor i, alhora, de reflexió. Les mans se sostenen entre sí conformant una sola unitat, punt en el qual, una columna oberta deixa caure blocs que contenen gravades les inicials de tots els morts guixolencs de la Guerra Civil que es van desprenent de les entranyes perquè considera que la mort té nom.
Té un pit de concavitat suau amb un cap en dol serè que mira al seu propi interior. Les obertures anterior i posterior es connecten i es pot mirar a través del seu eix. A l’alçada del pit hi ha una costella en la qual s’hi poden dipositar flors o bé foc i, tota ella, neix d’un llit de runes.
Diu l’autora que en una guerra tots hi perdem i que es projecta la imatge tremenda de morir amb els óssos trencats, que tot allò que ens dóna substància i cos, és violent i ens mata. La columna que ens aguanta resta trencada, així com la ciutat que ens arrecera, a més dels principis ètics de convivència i el respecte mutu. Els testimonis de les vivències de la guerra són una llarga llista de fets, de sentiments i d’impressions.
Amb aquest testimoni simbòlic no només hi trobarem la metàfora del lament i el record de les víctimes sinó que també vol provocar, a través de la reflexió, el desig de fer memòria per poder passar pàgina i que no es repeteixi aquesta experiència tant desbaratadora al temps que valorem els fonaments que ens ha deixat aquest passat tant proper.

Veu Ana Gutiérrez:
[audio:http://www.rsf.fm/audio/veu_ana_gutierrez.mp3]

El més llegit

I després