Des del servei de premsa de l’Ajuntament s’ha distribuït la crònica dels actes institucionals de l’11S: “Sant Feliu de Guíxols ha celebrat un any més la Diada de l’Onze de Setembre en una jornada que ha intentat combinar l’element festiu amb la reivindicació.

Una reivindicació que passa, en primer lloc, per homenatjar -i ja van 35 ocasions- el president de la Generalitat Josep Irla i Bosch, fill de Sant Feliu de Guíxols, alcalde de la ciutat, diputat provincial, president del Parlament i de la Generalitat de Catalunya a l’exili.

El cementiri de la ciutat, que acull les despulles de l’expresident des fa 35 anys, ha estat el testimoni de l’acte, amb l’acompanyament de l’Orquestra de Cambra de l’Escola de Música de Sant Feliu de Guíxols.

Els parlaments institucionals han estat a càrrec del delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, el president del Consell Comarcal, del Baix Empordà, Joan Català, i l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas.

Les quatre institucions han realitzat una ofrena floral a la tomba de Josep Irla.

En els parlaments posteriors s’ha accentuat la reivindicació d’una jornada com avui.

Des de la crítica a la “judicialització de tots els temes que afecten a Catalunya per esquivar el debat polític”, que ha emès Casadesús, a la reivindicació que feia l’alcalde Carles Motas d’alguns dels símbols de Catalunya, alguns dels quals són a Sant Feliu de Guíxols, com la senyera del mecenes Rafael Patxot (recentment tornada de l’exili), la figura de Josep Irla o altres.

Després de l’acte al cementiri la celebració s’ha traslladat a la plaça del Monestir.

Els Ministrers del Sabre han fet ballar els assistents amb música tradicional, fins a donar pas a la lectura del Manifest de l’Onze de Setembre, llegit per Tina Forest, amb la presència de les autoritats locals i públic assistent”.