I després

El proper divendres 8 d’abril al Jardí de l’Antic Hospital, ‘Jornades d’Itàlia. Quadern de viatge – Joan Bordàs’

El proper divendres 8 d’abril a les 6 de la tarda al Jardí de l’Antic Hospital – Museu d’Història, es farà la presentació de Jornades d'Itàlia. Quadern de viatge és el resultat de la recopilació, ordenació i correcció dels 101 relats que l'arquitecte Joan Bordàs Salellas va publicar entre 1914 i 1917 al setmanari figuerenc La Veu de l'Empordà.

Compartiu aquesta història

El proper divendres 8 d’abril a les 6 de la tarda al Jardí de l’Antic Hospital – Museu d’Història, es farà la presentació de Jornades d’Itàlia. Quadern de viatge és el resultat de la recopilació, ordenació i correcció dels 101 relats que l’arquitecte Joan Bordàs Salellas va publicar entre 1914 i 1917 al setmanari figuerenc La Veu de l’Empordà. Edició a cura de Daniel Pedrero. En aquestes jornades no només es parla de les vivències del jove arquitecte a la península Itàlica, sinó que es tracta d’una font documental molt interessant per tal de conèixer la història, l’arquitectura i les belles arts d’Itàlia des de l’època dels romans fins gairebé inicis del segle XX.

L’edició és acompanyada per un pròleg escrit per l’historiador Àngel Jiménez i per una breu introducció on s’exposen els motius pels quals Bordàs va fer estada a Itàlia durant poc més d’un any. A més a més l’obra s’il·lustra amb alguns dels dibuixos que l’arquitecte va realitzar en diversos indrets, així com fotografies contemporànies als fets que s’exposen per tal de poder comparar les imatges amb les descripcions de Bordàs, ja que les dues guerres mundials van causar la desaparició de molts dels indrets i béns que s’expliquen.

Joan Bordàs Salellas (Figueres, 1888 – Barcelona, 1961). Titulat a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona el 1910, un mes després de graduar-se rep una beca per a l’ampliació d’estudis a la Escuela de Roma i es trasllada a Itàlia on romandrà poc més d’un any. A la seva tornada, el 1912, és nomenat director i professor de l’Escola d’Arts i Oficis de la nostra ciutat. Un any després, el ple municipal per unanimitat, decideix nomenar-lo arquitecte assessor de la corporació municipal, càrrec que desenvoluparà fins el moment de la seva jubilació l’any 1955. La major part de la seva activitat professional està estretament vinculada a la nostra ciutat on ha deixat una petjada emblemàtica i molt personal: li devem la singularitat de la nostra façana marítima, el disseny dels dos passejos i els jardins amb el mobiliari urbà (bancs, parterres i mobiliari) i el mur de defensa de la platja que va des dels Jardins Juli Garreta fins a tocar de la Punta de Garbí (popularment coneguda com la barana de mar) amb les balconades de fusta i els arcs i elements de forja. La font de la Plaça del Monestir i la de la Placeta de Sant Joan, la reforma i ampliació de l’Hospital Municipal, la reforma dels Banys de Sant Elm, el Mercat Municipal cobert… són només alguns exemples de la seva obra, encara avui ben viva.

Accés lliure i gratuït – Aforament limitat a 50 persones.
No cal inscripció prèvia.

El més llegit

I després