I després

Un any i nou mesos de presó per a l’agressor d’un regidor de Calonge

Compartiu aquesta història

El jutjat penal número 4 de Girona ha condemnat a un any i nou mesos de presó l’agressor del que va ser regidor de l’Ajuntament de Calonge David Plana en el mandat del 2007 al 2011. Segons informa el DDG, els fets van tenir lloc el 9 de novembre de 2010, quan l’agressor, Santiago Delgado Rincón, de 46 anys, va empènyer Plana des del mur de la Planassa de Palamós, que va caure des d’una alçada de quatre metres, segons recull la sentència. A més, el condemnat ha d’indemnitzar l’exregidor amb 10.429 euros. En tot cas, el jutge acorda la suspensió de la pena de presó durant un període de dos anys condicionada al pagament de la indemnització i que el condemnat no cometi cap delicte durant aquests dos anys.
La sentència és del passat 20 d’abril i reflecteix l’acord de conformitat al qual van arribar la Fiscalia i la defensa de l’acusat pel qual aquest reconeix l’autoria de l’agressió i admet les citades pena de presó i la indemnització. En aquest sentit la sentència és ferma ja que la Fiscalia i la defensa van manifestar la seva intenció de no recórrer. David Plana, malgrat denunciar els fets en el seu moment als Mossos d’Esquadra, no va exercir l’acusació particular en el procés judicial. Tampoc queda aclarit a la resolucó judicial què va moure Delgado Rincón per tirar plana del mur de la Planassa: «En un moment donat, i sense motiu acreditat ni aparent, però mogut per l’ànim de menyscabar la integritat física de David Plana Álvarez, va propinar-li una empenta», cosa que el va fer caure des d’una alçada de quatre metres.
L’agressió es va produir cap a les tres de la matinada del 9 de novembre de 2010 i va provocar lesions de diferent consideració a Plana: un traumatisme cranioencefàlic moderat que el va deixar inconscient, un tall al cap de 30 centímetres pel qual va requerir 22 punts i un altre al genoll, al qual li van aplicar sis punts més, segons va manifestar Plana aleshores. La caiguda també li va provocar dolor toràcic, cervical i en el turmell dret, a més de la fractura de l’os piramidal (al canell) i un quadre de cervicoartrosis. Les lesions li van impedir desenvolupar les seves tasques professionals durant 195 dies i li van provocar un «perjudici estètic lleu o moderat» al cap amb una cicatriu de 20 centímetres de longitud i descompensació ansiosodepressiva de caràcter lleu.
Per aquestes lesions, seqüeles i dies de baixa, Plana va reclamar davant el jutjat la indemnització corresponent i hi va afegir 429 euros per les ulleres i una jaqueta que duia, que es van trencar.
Donat l’acord al qual van arribar el fiscal i la defensa de Santiago Delgado, el jutge dicta la sentència d’un any i nou mesos de presó, pena que suspèn si el condemnat no delinqueix en el període de dos anys i abona la indemnització de 10.429 euros.
El paper de David Plana com a regidor del 2007 al 2011 va aixecar polseguera a Calonge ja que, com a trànsfuga, va propiciar una moció de censura i el consegüent canvi de govern. Número dos de la llista de CCSA (liderada per Josep Roselló), va entrar a formar part del govern tripartit integrat per PSC, el seu partit i SAI. El novembre de 2007, va deixar CCSA, però va seguir al govern fins al gener de 2008, quan va anar a l’oposició. Aleshores, va prendre part en la moció de censura juntament amb CiU i Esquerra que va portar el convergent Jordi Soler a l’Alcaldia el 25 de març de 2008. Un any després va transcendir que Soler havia entregat a Plana 17.000 euros. Els dos van manifestar que es tractava d’una ajuda per a Plana, que passava dificultats econòmiques i ho van desvincular de qualsevol motiu polític.
(A la foto Punt del mur de la Planassa on es va produir l´agressió).

El més llegit

I després