I després

WIKILOC DEL GANXÓ J.RAMOT TÉ 1,3M DE TRAJECTES

Compartiu aquesta història

Wikiloc, el portal de rutes GPS amb seu al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), ja emmagatzema 1,3 milions de trajectes arreu del món, principalment de senderisme i de bicicleta de muntanya segons informa el diari El Punt Avui. La pàgina, que va començar el 2006 com un bloc en què una colla d’amics intercanviaven itineraris, rep mensualment uns 2,5 milions de visites, i les rutes estan traduïdes a 22 idiomes, traducció que fa la mateixa comunitat d’usuaris, que comparteixen l’afició de “descobrir i compartir itineraris d’arreu del planeta”.
Si bé el senderisme i el BTT són les rutes més nombroses, en els països nòrdics, per exemple, comparteixen rutes fetes amb trineus de gossos o esquí nòrdic, mentre que els llocs on hi ha deserts s’hi poden trobar principalment rutes amb 4×4 o, fins i tot, en camell. Però el portal no només conté rutes d’esport i competició, sinó que segons assegura Montserrat Jordi, una de les responsables de l’empresa, també hi ha rutes de natura (plantes i animals), arquitectura, història i espeleologia, entre moltes d’altres, i, com a curiositat, hi ha trajectes per fer descalç, amb globus i, fins i tot, en tenen “alguna de satànica”. “Wikiloc és un espai interactiu en què els internautes poden descobrir, publicar i compartir rutes i itineraris a l’aire lliure adequats per a dispositius GPS”, va assegurar Jordi, que va explicar que en el lloc web també s’inclouen trajectes per a invidents. En el web (www.wikiloc.com) es poden trobar itineraris per fer a Alemanya, Argentina, Canadà, Colòmbia, l’Estat francès, Corea del Sud, l’Estat espanyol, Andorra, el Brasil, Grècia, Itàlia, Regne Unit, Mèxic, Rússia i Xina, entre els prop de 300 països registrats. També es poden descobrir rutes per activitat i país. Cada itinerari va acompanyat pel seu recorregut i de diferents fotografies. A tall d’exemple, si es busquen rutes a Tadjikistan, hi apareixen 31 resultats. Cada tram té el seu recorregut, que es pot veure i enllaçar amb les pàgines web respectives. També hi figura el temps de durada i la dificultat tècnica. Els usuaris poden comentar-la o valorar-la.
A Wikiloc hi treballen actualment cinc persones (quatre enginyers i un ADE ,de Sant Feliu de Guíxols, Castell d’Aro, Calonge, Celrà i Figueres). Un dels principals reptes de l’empresa ha estat incorporar un model de negoci que permeti que els usuaris puguin continuar compartint rutes de forma gratuïta. Entre els serveis que Wikiloc ofereix de pagament hi ha la publicitat geoposicionada al voltant dels trajecte, destinada principalment a serveis turístics o esportius, i les funcions addicionals de navegació GPS de les aplicacions mòbils.
L’associació d’usuaris d’internet ha atorgat a Wikiloc un premi, que s’afegeix a les distincions internacionals de National Geographic i Google.

El més llegit

I després