I després

TSF I EL PROJECTE DEL PARC SURÍS

Compartiu aquesta història

El grup municipal de Tots per Sant Feliu (TSF), ha presentat el matí d’aquest dimecres un ambiciós projecte per convertir la finca de l’Asil Surís en un punt de trobada de les parts alta i baixa de la ciutat.
En la nota enviada als mitjans destaquen que “Es tracta d’un avantprojecte arquitectònic que va més enllà de la construcció d’un nou centre d’atenció a la gent gran i que estén l’àmbit d’actuació de projecte més enllà dels 16.000 metres quadrats. Inclou la finca de l’actual asil i el seu entorn.
Carles Motas, alcaldable de Tots per Sant Feliu, explica que el projecte va sorgir de la necessitat evident de millorar les condicions dels residents de l’asil. “No serem una ciutat d’excel·lència fins que no deixem de tenir ciutadans de primera i de segona. En tots els àmbits. Aquest projecte està basat en aquest concepte”.
Mentre els membres del grup majoritari a l’oposició treballaven la idea, va sorgir l’oportunitat d’aprofitar la reforma de l’asil per transformar i donar aire a un barri de molt alta densitat urbanística i amb pocs serveis. Així, en el projecte presentat per Tots per Sant Feliu, l’asil esdevé el Parc Surís: una frontissa verda que unifica el municipi i millora la qualitat de vida dels residents i dota la ciutat d’uns serveis de primer nivell. Mentre el nou asil tindria una superfície de 5.500 metres quadrats, cosa que suposaria doblar-ne les places (de 65 a 120, aproximadament), la reforma de l’antic edifici i l’aprofitament del desnivell entre els jardins permetrien la construcció d’una planta soterrada que es convertiria en un espai d’actes i centre cívic. La necessitat de conservar l’antic asil, una construcció de notable factura arquitectònica d’uns 1.200 metres quadrats, es resoldria mitjançant una reforma integral que permetria encabir-hi espais per als joves. Finalment, la banda del jardí que limita amb el carrer Dos de Maig deixaria d’estar tancada per un mur i esdevindria un parc d’uns 5.000 metres quadrats. Es tracta d’un projecte on s’aposta per la ciutat i les persones, destaca Motas. “El nostre projecte no només cus la ferida que separa injustament el centre i Vilartagues i augmenta les escasses zones d’esbarjo de la ciutat, sinó que converteix un indret ara tancat i reservat a ancians en un punt de trobada de veïns de totes les generacions: els avis que viuran dignament a un geriàtric modern i que podrà atendre al doble de gent, els joves que faran ús de l’edifici antic, els nens que jugaran al parc”.

Un projecte “realista” a desenvolupar per fases
La inversió econòmica per a la realització d’aquest projecte és tan necessària com elevada, reconeix Motas. Per tal d’assegurar-ne la viabilitat, l’actuació s’articularia en cinc fases, la primera de les quals consistiria en l’obertura i creació del parc públic que donaria al Dos de Maig i l’arranjament del parc que s’estendria a banda i banda del carrer Sant Bonaventura. L’aparcament de l’explanada de davant de l’asil es reordenaria en una bateria al llarg del primer tram del carrer Dos de Maig i es mantindria el número de places, explica Motas.
La segona fase consistiria en la construcció del primer dels tres mòduls del que serà el nou geriàtric, de manera que es garantiria l’atenció als usuaris sense necessitat de deixar de donar el servei. L’actuació continuaria amb la construcció d’un jardí d’ús privat per al geriàtric, la construcció de la planta soterrada per al centre cívic i la reforma de l’edifici antic.
Així doncs l’antic edifici seria un punt de trobada generacional i una dotació d’espais a les entitats i associacions que ara no troben espais per a les seves activitats.”
El projecte, “absolutament viable i realista”, assegura Motas, s’emmarca en els eixos d’actuació de Tots per Sant Feliu: persones, territori i economia. Una millor assistència a diversos grups ciutadans aniria de la mà d’una transformació paisatgística del barri i la revitalització econòmica de la zona, acompanyada d’un notable augment de qualitat de vida per als seus residents i la revaloració de les propietats”.

ASIL TSF

El més llegit

I després