En el ple del passat dijous MES-Moviment d’Esquerres va presentar una moció per la implantació del programa NO PUC ESPERAR! NO PUEDO ESPERAR!, que fou aprovada per unanimitat de tots els grups del consistori. Es va posar així la primera pedra perquè els afectats de malalties inflamatòries intestinals (Crohn i colitis ulcerosa) puguin millorar la seva qualitat de vida.
Aquest projecte és una col·laboració entre l’ACCU (Associació de malalts de Crohn i colitis ulcerosa) que a les comarques gironines compta amb la col·laboració de l’Hospital Josep Trueta i de l’Hospital comarcal de Palamós.
Segons l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona a Catalunya hi ha entre 25000 i 30000 persones que pateixen malalties inflamatòries intestinals de les quals entre 5000 i 6000 són a les comarques gironines, és a dir que entre el 20 i el 24% dels afectats per aquestes malalties són gironins. S’està fent un cens més exhaustiu per disposar de dades més exactes.
Són malalties anomenades auto immunes, és a dir que el propi sistema immunològic del pacient ataca una part del cos donant lloc a les malalties inflamatòries cròniques que poden afectar els intestins (Crohn, Colitis ulcerosa), articulacions (artritis),  ulls, ronyons, etc.
“Les MII  són malalties que es manifesten per “brots”, alternen els períodes  de calma amb períodes on la malària es reprodueix i és quan ocorre un d’aquests brots que els malalts ho passen més malament. Són períodes que es caracteritzen per la  inflamació de peus i mans i per diarrees molt fortes i sobtades.
Són malalties de per vida,  que ara per ara no tenen curació, per això se les considera malalties cròniques. Són malalties genètiques però que no són contagioses. Els tractaments han pogut pal·liar els efectes de la malaltia, sobretot els medicaments immunodepressors però que fan que els malalts pateixin les conseqüències de tenir les defenses baixes. Calen tractaments paral·lels per protegir els malalts d’altres malalties que poden aprofitar la baixada de les defenses.
La marató de TV3 de l’any 2002 va estar dedicada  a  les malalties inflamatòries cròniques concretament a: Crohn, colitis ulcerosa i artritis.
Per això des de l’Associació de malalts de Crohn  i Colitis Ulcerosa (ACCU) es va iniciar  un projecte per ajudar als malats a trobar un lavabo el més ràpid possible, el projecte  NO PUC ESPERAR! NO PUEDO ESPERAR!.
Es un projecte que es fa  amb l’ajut de les unitats de l’Aparell digestiu d’alguns hospitals catalans, a Girona des  de l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona (incorporat al projecte al 2013) i des de l’Hospital Comarcal de Palamós (incorporat al projecte al 2015), i la col·laboració del Ajuntaments i les associacions de comerciants.
L’ACCU entrega als metges de les unitats de l’Aparell Digestiu del hospitals col·laboradors, com ja hem dit a  les comarques de Girona l’Hospital Josep Trueta i l’Hospital comarcal de Palamós,  unes targetes que aquests entregaran  als pacients que segons el seu criteri necessitaran en algun moment l’accés urgent a un lavabo:

  • Pacients de malaltia inflamatòria intestinal
  • Pacients ostomitzats per qualsevol circumstància.
  • Pacients colectomitzats parcial o totalment.
  • Pacients intervinguts de càncer de recte.

Insistim en el fet que són exclusivament els metges de les unitats de l’aparell digestiu dels hospitals col·laboradors  els que entreguen aquestes targetes evitant d’aquesta manera el mal ús o l’abús que se’n pugui fer.
Pel que fa a la col·laboració del ajuntaments se’ls demana l’accés lavabos dels edificis municipals, que en la majoris de casos  ja són públics però d’altres no. També es sol·licita l’ajut dels ajuntaments per fer d’intermediari amb les associacions de comerciants dels municipis per integrar-los a aquest projecte.  Des de l’ACCU es reparteixen tant els adhesius pels establiments col·laboradors com els llibrets, i tríptics informatius.

En atenció al que hem explicat vam demanar al ple  que adoptés els següents acords:

  • Obrir els lavabos dels edificis municipals a les persones amb aquestes malalties, portadores de la targeta NO PUC ESPERAR!, de manera immediata encara que no s’hagi adoptat cap acord amb l’ACCU.
  • Iniciar els contactes amb l’ACCU I les associacions de comerciants d ela ciutat per començar a implementar el projecte NO PUC ESPERAR! NO PUEDO ESPERAR!
  • Fer xerrades encaminades a tots els ciutadans, per fer entendre que són i que signifiquen pels pacients patir una d’aquestes malalties”.