I després

Sant Feliu tindrà desfibil.ladors per atendre emergències al carrer

Compartiu aquesta història

Dipsalut cedirà gratuïtament als municipis de la demarcació de Girona (entre ells Sant Feliu de Guíxols) fins a 650 desfibril·ladors. Es preveu que els ajuntaments puguin sol·licitar-los des del dia 7 de febrer i fins el 18 de març. Posteriorment es definirà la destinació de cadascun dels aparells. Està previst començar a instal·lar-los abans de l’estiu i seran cedits en propietat als consistoris. L’aparell diagnostica l’aturada cardíaca i només emet la descàrrega elèctrica en cas de ser necessari i sense necessitat que la persona que l’utilitzi realitzi cap acció determinada per tal d’efectuar la descàrrega. Per la seva simplicitat, aquest tipus d’aparells permeten a persones inexpertes utilitzar-los amb èxit. A més dóna instruccions sonores des que s’obre i permet col·locar els elèctrodes de manera intuïtiva.
Els detalls del projecte es donaran a conèixer públicament el dia 1 de febrer en un acte reservat als alcaldes dels municipis per tal de mostrar-los l’aparell escollit, el seu funcionament i donar-los tota la informació sobre el programa.
“Girona, territori cardioprotegit” es un programa destinat a evitar morts sobtades. Segons els experts, cada any moren a Catalunya 3.500 persones per mort sobtada. L’evidència científica ens diu que, si la intervenció amb un desfibril·lador es produeix al primer minut, la recuperació del ritme cardíac és del 90 %.
Amb aquesta iniciativa, la demarcació de Girona es convertirà en el territori cardioprotegit més gran d’Europa. S’ha adjudicat aquest servei per un import d’1.770.000 euros que inclou en el contracte els desfibril·ladors, les cabines que els protegiran, la instal·lació dels aparells, la gestió i el manteniment de la xarxa i el seguiment constant i telematitzat de l’estat de cada aparell.
Fins a 500 d’aquests aparells seran fixes. La resta seran portables. Els fixes, aniran dins cabines situades a l’espai públic: façanes d’equipaments municipals com ajuntaments, poliesportius, estacions de tren i d’autobusos…i enmig de places o carrers de gran afluència de persones. Aquestes cabines contindran les instruccions per utilitzar-lo en diversos idiomes i la cadena de supervivència, és a dir, l’explicació de tots els passos que cal seguir des que ens trobem davant una possible aturada cardíaca. Les cabines estan connectades telemàticament amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Quan s’obren donen un avís automàtic al SEM que, gràcies a un sistema de georeferenciació, pot saber quina és la cabina que ha donat l’alerta i enviar immediatament una ambulància a la zona.
La resta de desfibril·ladors seran mòbils: estaran en vehicles d’equips d’emergències (policia, vigilants municipals, protecció civil…) o serviran per a cobrir activitats de temporada (platges, pistes d’esquí…) o esdeveniments puntuals que congreguin un nombre important de persones (concerts, festes majors, curses populars, esdeveniments esportius…).
Cada municipi disposarà de, com a mínim, un desfibril·lador. La resta es distribuiran segons el nombre d’habitants i altres criteris com els equipaments considerats de risc. Aquests criteris vénen marcats per un estudi d’ubicació idònia dels aparells realitzat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona i dirigit pel doctor Ramon Brugada. La ubicació definitiva de cadascun dels aparells s’acabarà definint amb cadascun dels ajuntaments. Amb aquesta distribució es garanteix una cobertura tant territorial com poblacional amb l’objectiu de reduir al màxim el temps d’actuació i d’activació dels serveis d’emergències.

El més llegit

I després