La tercera setmana de març l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, es va desplaçar a Màlaga, on fou convidat a la inauguració d’una exposició del museu Thyssen de la ciutat andalusa, ocasió que es va aprofitar per tal de consultar amb l’alcalde malagueny, Francisco de la Torre, els pros i els contres en el desenvolupament del seu projecte de museu per tal d’aplicar al de Sant Feliu les experiències positives i, a partir d’aquí, encarar el projecte definitiu del museu a Sant Feliu.
Malgrat que pot semblar que pels anys que s’estan oferint exposicions al Palau de l’Abat ja és un projecte consolidat, la realitat és que tot depèn de la bona disposició i de la voluntat de Carmen Thyssen per cedir obres de la seva col·lecció particular.
Motas ha declarat que l’actual equip de govern encara el futur anant a totes per tal de disposar d’un museu amb marca Thyssen com cal, és a dir, abandonant definitivament la possibilitat de situar-lo a la fàbrica de Can Serra, projecte que recorda l’alcalde que tenia un cost de 15 milions i plantejant-lo en el Monestir per 5 milions aproximadament.
Malgrat la rebaixa, és una quantitat molt considerable hi ha el convenciment que és un actiu que donarà grans resultats a la ciutat però, avui per avui, no es té assegurada la seva continuïtat i el que es pretén és donar seguretat jurídica pel futur. Tot i que ningú no ho comenta públicament, cal comptar que algun dia la baronessa pot faltar i cal lligar tots els caps per tal que el projecte estigui plenament consolidat.
En l’esbós del calendari inicial es pretén fer en aquest 2016 projectes elaborats contemplant el museu al Monestir, en el 2017 aconseguir el finançament i que el 2018 pugui ser una realitat.
Fruit del treball de tècnics, polítics i membres de la fundació, l’exposició d’enguany possibilita que el Thyssen de Sant Feliu entri en el que s’anomena l’òrbita de la “galàxia Thyssen” que consisteix en la confirmació que una exposició que s’ha fet a Madrid vingui a Sant Feliu, per tot seguit viatjar cap a Màlaga.
De moment ja s’ha posat data per a la inauguració que s’avançarà al mes de juny, en principi el dia 25, i finalitzarà a finals d’octubre