I després

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE NARCÍS RUSCALLEDA

Compartiu aquesta història

Aquest dissabte, 23 de juliol, a les 19:00 h., a la Casa Irla, es presenta el nou llibre de poemes de Narcís Ruscalleda “Cendres d’estima”, 33 anys després de la seva primera publicació “Els veig fondre’s enllà”,
És evident que el poeta ganxó s’ha fet esperar però ha valgut la pena, atesa la qualitat del seu contingut, que compta amb el pròleg signat per Àngela Ribas, poeta i professora de llengua i literatura catalanes de l’Institut Sant Elm, que ens ha proporcionat els següents fragments del mateix:

“Narcís Ruscalleda es defineix com “el poeta de la nit” i es reconeix “esclau de la paraula”.

I certament és així. La nit l’empara i, mentre aquesta transcorre,ell estima, recorda… escriu. La nit li obre el món dels somnis, tan humà com el de la realitat, la dels sentits, fins al punt que tots dos s’enllacen en una sola conversa i un got de vi és suficient per explicar l’amistat, l’amor o el sexe. Amb la paraula hi estableix una relació, si no d’esclavatge, sí de vassallatge, perquè li és fidel i la serveix, malgrat que , alhora , no hi té una total submissió perquè ell també en sap, de dominar-la. És un volgut joc de dos, una relació bidireccional. La coneix i sap que és dúctil i amb ella és capaç de vorejar, descriure i explorar la vida, la intensitat de la vida. I de la mort.

A cops pot ser irreverent, descarat, desinhibit , provocador, però d’altres és altament honest als cànons establerts. Amarat d’una singular religiositat, s’adreça al Crist crucificat des del seu evangeli més personal. I ,com el més apassionat dels amants, assaboreix amb delicadesa el cos de la dona.

Una successió de poemes, aplegats en un sol llibre, l’un darrere l’altre, variats i únics. En una aparent atracció de contraris, s’enfronten el poema breu i contundent amb el més extens i obert, i el to literari es desfà en la frescor d’una dita popular; la introspecció esdevé un exercici extern.

La poesia de Ruscalleda: el seu santuari. Un flux de “paraules alades”, una llarga oració per recitar”.

El més llegit

I després