I després

Nous desfribil. ladors a la comarca

Compartiu aquesta història

L’Organisme de la Salut Pública de la Diputació de Girona dona per finalitzades les instal·lacions de 52 nous desfibril·ladors fixos més a les comarques gironines ubicats en els municipis de: Santa Cristina d’Aro (4); Palamós (7); Caldes de Malavella (4); Maçanet de la Selva (5); Salt (1); Roses (8); Ribes de Freser (3); Ripoll (7); Pardines (1); Toses (1); Fontanals de Cerdanya (1); Meranges (1);Llívia (2); Vallfogona (1); Campdevànol (3); Ogassa (1); Massanes (1) i Isòvol (1).
Els desfibril·ladors fixos estan ubicats dins de grans columnes que, a més de protegir-los, contenen les instruccions per utilitzar-los i permeten veure l’aparell a molta distància. Per tal de ser ben visibles i accessibles a tothom les 24 hores, se situen sempre a l’exterior, en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzin activitats considerades de risc. Els aparells estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de manera que quan algú procedeix a usar-los, el SEM rep una alerta i immediatament pot enviar atenció mèdica al lloc dels fets.
Fins al moment, l’Organisme de la Salut Pública ha instal·lat 314 desfibril·ladors fixos a un total de 180 municipis gironins.
Cal recordar que la instal·lació de desfibril·ladors es fa en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit, que suposa la implantació de fins a 650 d’aquests aparells arreu de les comarques gironines per tal de reduir el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària. 500 desfibril·ladors són fixos. 130, mòbils (van dins els vehicles dels serveis de primera resposta com policies locals o equips de protecció civil); i 20 són lliures (Dipsalut els cedeix de manera puntual per cardioprotegir activitats com curses populars, festes majors…).
Tots els aparells són automàtics, molts senzills d’utilitzar, de manera que els pot fer servir qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. No obstant, Dipsalut programa accions per ensenyar a utilitzar-los i donar-los a conèixer entre el veïnat de cada municipi a mesura que s’instal·len.
Els desfibril·ladors implantats per Dipsalut ja han permès recuperar quatre víctimes de parada cardiorespiratòria.

El més llegit

I després