I després

Montserrat Serra, alliberada

Compartiu aquesta història

Fonts de l’entorn de les famílies, les dues cooperants espanyoles (entre elles la palafrugellenca Montserrat Serra) segrestades l’octubre de 2011, han estat alliberades i han sortit de sòl somali en direcció a Djibuti, país veí on se situen les bases dels diferents exèrcits internacionals desplegats en l’operació Atalanta. Des d’allà està previst que volin en les properes hores de retorn a Espanya.
Es posa fi així al segrest de ciutadans espanyols més llarg de tots els produïts fins ara tant fos com dins de les nostres fronteres, ja que el de Blanca i Monserrat ha superat els 650 dies. El funcionari de presons Ortega Lara va estar en mans d’ETA durant 532 dies.
Les dues cooperants de Metges Sense Fronteres treballaven el 13 d’octubre de 2011 a Dadaab (a la frontera de Kenya amb Somàlia, on viuen més de mig milió de refugiats somalis) assistint a la població somali que fugia després que es declarés a Somàlia la primera fam d’aquest segle, a finals de juliol d’aquest mateix any. Durant la captivitat de Blanca Thibaut i Monserrat Serra, les famílies han estat diàriament informades per l’ONG que ha portat directament la majoria de les diferents i nombroses negociacions que han mantingut amb els segrestadors a través de diversos intermediaris.
En aquests gairebé dos anys els familiars havien rebut diverses fotografies com a proves de vida i fins i tot un missatge sonor enregistrat. Fa poc més d’un mes van rebre l’última fotografia com a prova de vida.
A l’inici del segrest s’havia especulat amb que les dues joves estiguessin en mans del grup islamista radical Al Shabab, extrem que fins ara no s’ha confirmat, però finalment haurien estat capturades per un grup de bandits que perseguien obtenir un rescat econòmic, segons fonts coneixedores del cas.
Metges Sense Fronteres amb presència a Somàlia des de fa més de 20 anys, desenvolupa un treball primordial per a la població somali castigada per la guerra i la crítica situació humanitària des de l’inici de la guerra civil que castiga el país des d’inicis dels 90. L’ONG ha gestionat amb molta discreció tot l’alliberament, gràcies a la seva implantació entre la població local i sempre per garantir l’alliberament amb les màximes

El més llegit

I després