I després

La Generalitat relaxa les mesures i a partir de dilluns es podrà circular per tota Catalunya

La fi del confinament municipal és la principal acció d'obertura, però no n'és l'única: després de gairebé mig any, podran tornar a obrir els restaurants i bars ubicats en centres comercials, entre d'altres flexibilitzacions.

Compartiu aquesta història

El govern de la Generalitat ha anunciat que relaxa les restriccions de cara a la setmana vinent. Després que els experts hagin constatat que l’epidèmia de Covid-19 es troba en fase d’estabilització a Catalunya —amb millors dades que les que s’esperaven després de Setmana Santa-, l’executiu català torna a permetre la mobilitat lliure per tota Catalunya, fins i tot amb persones que no siguin del nostre grup bombolla. Aquesta és la principal acció d’obertura, però no n’és l’única: després de gairebé mig any, podran tornar a obrir els restaurants i bars ubicats en centres comercials, entre d’altres flexibilitzacions. Tanmateix, convé apuntar que la situació encara no es pot titllar, ni de bon tros, de bona, així que cal mantenir igualment l’alerta, la prudència i la precaució cap a l’actual context epidemiològic del país.

El nou paquet de mesures entrarà en vigor el proper dilluns, 26 d’abril de 2021, i tindrà una vigència mínima de set dies, fins al dilluns, 3 de maig. A continuació, repassem com queda el context restrictiu a Catalunya.


Novetats

 • Mobilitat lliure per Catalunya. A partir de dilluns decau el confinament comarcal i ens podrem moure per tota Catalunya independentment de si viatgem sols, en companyia de membres la nostra bombolla de convivència o bé amb gent externa; en aquest últim supòsit, però, cal anar tota l’estona amb mascareta i mantenir, sempre que es pugui, la distància de seguretat per tal de no barrejar bombolles.
 • Reobertura d’establiments de restauració dels centres comercials. Després de sis mesos amb l’obligació de tancar, els bars i restaurants de les superfícies i centres comercials poden tornar a aixecar persianes. Ho han de fer amb les mateixes condicions que la resta d’establiments de restauració, és a dir, amb horari concret i respectant els límits d’aforament.
 • Reunions socials de màxim 6 participants, però poden ser de diferents bombolles. Si fins ara les trobades socials i familiars estaven restringides explícitament a gent provinent de màxim dos cercles de convivència diferents, des de dilluns aquest límit de bombolles desapareix, però maximitzant la precaució. El límit continua essent de sis membres per trobada.
 • Més aire al comerç. S’autoritza l’obertura del comerç en tota la seva superfície de venda; fins ara, estava limitada fins als 800 metres quadrats. Tanmateix, es manté l’aforament de tots els establiments comercials al 30%. L’horari màxim d’obertura permès és fins a les nou del vespre.
 • L’ensenyament postobligatori, 100% presencial. Els alumnes de cicles formatius i batxillerat poden tornar a les aules per a fer el 100% de les seves classes de manera presencial. Fins ara havien de seguir un sistema híbrid.
 • Instal·lacions esportives, al 50% d’aforament. Gimnasos i centres esportius poden ampliar el seu aforament del 30% al 50%, amb la condició que els espais estiguin ben ventilats.
 • Centres de culte, també al 50%. Com en l’anterior cas, els temples religiosos com les esglésies i les mesquites poden incrementar la seva capacitat fins al 50%.
 • Més públic en esdeveniments esportius. L’aforament del públic passa del 30% al 50% en competicions d’esport federat que es disputin en llocs tancats. A l’aire lliure, es manté el públic al 50%.
 • Obertura de centres lúdics.S’autoritza la reobertura de centres lúdics i parcs infantils (coneguts popularment com a xiquiparcs), amb un aforament màxim del 30%. Els seus bars i restaurants, però, hauran de mantenir-se tancats.


El que continua com fins ara

 • Toc de queda nocturn. Continua prohibida la mobilitat nocturna, en concret entre les 22:00h de la nit i les 6:00h del matí. Dins d’aquesta franja horària no es pot sortir del domicili particular excepte per a casos justificats.
 • Tancament perimetral de Catalunya. Es manté la prohibició d’entrar i/o sortir de Catalunya si no és per una de les causes que ho permeten. El principat d’Andorra n’és l’excepció.
 • Restauració amb horari continuat. Bars i restaurants poden obrir i servir taules sense interrupcions des de les 7:30h del matí fins a les 17:00h de la tarda. Més enllà d’aquesta hora poden seguir servint menjar a domicili i per a emportar. Com fins ara, les taules poden ser de fins a 4 persones o la bombolla de convivència.

? Accedeix a totes les mesures desglossades

El més llegit

I després