I després

Fins el 28 d’abril l’exposició “Foto-síntesi” de Guiolà a l’Ajuntament de SFG

Compartiu aquesta història

L’exposició de fotografia “Foto-Síntesi”, de Josep Guiolà, consta d’unes trenta imatges en les quals es presenten diferents tipus d’espècimens botànics que han estat exposats a un procés d’experimentació amb la tècnica fotogràfica. Es tracta d’un conjunt d’imatges úniques, presentades en blanc i negre i realitzades a partir d’un treball manual sobre paper fotogràfic utilitzant la llum solar i el viratge; el tractament al qual se sotmeten les fotografies per al canvi de coloració.

La mostra ha estat organitzada conjuntament per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, pel Museu Etnològic del Montseny – La Gabella i per l’Agrupació Fotogràfica de Sant Feliu de Guíxols.

L’exposició tindrà lloc al Casino Guixolenc (passeig del Mar, 36-38) de Sant Feliu de Guíxols, i es podrà veure fins al 28 d’abril.

El procés i el resultat:
Dibuixos de llum. El procés utilitzat passa per la recollida d’espècimens botànics, que s’exposen al sol premsats entre un vidre i un paper sensible a la llum (paper per reproduir imatges en blanc i negre) durant un període de 3 a 48 hores. Llavors se separa la planta del paper, que se submergeix en un bany de fixador per aturar l’efecte de la llum i, finalment, es banya en un virador per tal de canviar el color de les imatges.

Tot i que el procés és sempre el mateix, les imatges són diferents, perquè cada una depèn d’un conjunt de variables, com ara la quantitat i el tipus de saba que la planta desprèn, les característiques de la llum solar durant les hores d’exposició i el grau de caducitat del paper usat, a més de variables com són ara la composició, el color del virador (siena, carbó, or o cobalt) o bé la marca del paper fotogràfic que s’usa.

El resultat són unes obres a cavall entre el dibuix i la fotografia, que tenen com a màxim referent els primers photogenic drawings, inventats el 1839 per William Henry Fox Talbot: els negatius fotogràfics; els primers dibuixos produïts per la llum, que més tard s’acabarien denominant fotografies (‘dibuixos de llum’).

En plena era de la fotografia digital i del Photoshop, Josep Guiolà aconsegueix crear unes imatges úniques a partir del treball sobre paper fotogràfic en blanc i negre, sense fer servir cap aparell. Per fer-ho, Guiolà utilitza els seus amplis coneixements fotogràfics, i acaba convertint aquesta tècnica en un art de treball artesanal.

El més llegit

I després