I després

Exposició homenatge a Torrent Buch, el pintor de la Costa Brava

Compartiu aquesta història

El que fou un dels grans artistes del segle passat, el Mestre Torrent Buch (1915-1999), torna a resurgir a la seva ciutat natal, Sant Feliu de Guíxols, on serà homenatjat en una gran exposició-homenatge de la seva obra més representativa, gran part d’ella inèdita.
Aquesta important mostra serà inaugurada el dia 6 d’agost a dos quarts de nou del vespre al Club Náutic de Sant Feliu de Guíxols, i es podrà visitar fins el dia 29 del mateix mes. El periodista Josep Mª Alejandre (TV3) presentarà l’acte, que comptarà amb la presència del fill de l’artista i diferents personalitats del món de la cultura.
La figura d’un gran artista com Torrent Buch, bé mereix ser recordada amb la seva emblemàtica obra, que va donar peu als especialistes en art de l’època a anomenar-lo el pintor de la Costa Brava.
I que millor que fer-ho en ocasió tan important com és la commemoració del centenari de la Costa Brava, i poder recordar i admirar a qui fou el seu màxim exponent artístic.
La seva trajectòria artística posa de manifest el talent que Torrent Buch va plasmar a la seva obra, i que comença als anys 30, coincidint amb els seus estudis a l’Escola Superior de Disseny i Art La Llotja, de Barcelona.
L’esclat de la guerra civil espanyola condiciona la seva incipient carrera. Durant la qual participa, a Barcelona, a una exposició de cartells de temes bèlics amb Martí Bas i Clavé.
En el transcurs del servei militar forçós a l’Africa va exposar a Villa San Jurjo (Marroc) un seguit de retrats i paisatges marroquins, amb els que obté un important ressò i reconeixement a la premsa escrita de ciutats com Tetuan i Villa San Jurjo.
Un cop acabada la guerra comença a crear la seva obra més emblemàtica, els paratges de la Costa Brava, on predominen notablement les marines, amb les seves transparències, llums i moviments que van definir un estil propi pel que va ser reconegut.Moltes d’aquestes obres ens mostren una Costa Brava inèdita, la dels inicis, desconeguda per a molts de nosaltres, quan era practicament verge, i que ben segur l’artista va contribuïr a que la visitessin els primers turistes, atrets pels meravellosos paissatges de les seves teles.
L’Associació Turística de Sant Feliu de Guíxols li va atorgar el guardó de la “Portaferrada d’or”, guardó que també ha estat atorgat a personalitats com el president de la Generalitat Jordi Pujol, la baronesaThyssen, entre d’altres, en reconeixement a una vida dedicada a l’art i com a ambaixador del territori on va néixer. Son molts els col.leccionistes, crítics d’art i mitjans de comunicació que es van fer ressò del talent i vocació artistica de Torrent Buch al llarg de la seva carrera. Artista per vocació, amb una solida formació acadèmica, va exposar a Barcelona, Girona, Madrid, Sevilla, València i moltes altres ciutats i països, aconseguint un estil del tot personal, experimentant amb diverses tècniques i estils, com bon artista inquiet i creatiu. Prova d’això és que no només van ser les marines les protagonistes de la seva obra, sino que també va pintar paisatge, retrats, bodegons, paisatge urbà, temàtica surrealista i un ampli ventall de dibuixos que posen de manifest la personalitat d’un gran artista que no quedarà mai a l’oblit, gràcies a la seva important obra i al seu carisma personal.
Donada la prolífica carrera de Torrent Buch i la seva extensa obra, podrem continuar gaudint del seu art en successives exposicions durant el mes de setembre a la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, i al Club Nàutic Port d’Aro de Platja d’Aro. I a diferentes ciutats on va realitzar exposicions amb gran èxit, como Girona o Madrid.
Es una ocasió única per poder contemplar tota una serie d’obres inèdites de Torrent Buch, que ens donaran a coneixer a molts de nosaltres una Costa Brava singular i irrepetible. (Imma Gil Martí).

El més llegit

I després