I després

Divendres: Carlos Pérez i el retorn a la dieta del paleolític

Compartiu aquesta història

Aquest divendres a les 20 h. a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols el fisioterapeuta i psiconeuroimmunòleg clínic, Carlos Pérez, presenta el llibre “Paleovida”, com canviar els nostres hàbits per portar una vida més saludable d’una manera natural i sense haver de calcular les calories que consumim a partir de la dieta dels homes i dones del paleolític.

Ens remetem a una entrevista realitzada a la contraportada de La Vanguardia que ens ha semblat que és prou pedagògica per entendre el que pretén explicar Carlos Pérez.:

Què és la paleovida?
L’estil de vida que va modelar a l’espècie humana.
En què consisteix?
A moure’ns i a menjar segons certa dieta.
Moure’ns?
Amb els exercicis que feien els nostres ancestres: caminar, córrer, saltar, empènyer, arrossegar, escalar, grimpar, reptar… Esforços breus i intensos ens han modelat.
I quina dieta ens va fer com som?
La de l’home paleolític: la paleodieta.
Què menjava l’home paleolític?
Peix i crustacis. Verdures, bulbs, fruites carn i medul·la.
Som carnívors o vegetarians?
Carnívors! Els greixos de la carn ens van donar energia, van escurçar l’intestí i van acréixer el cervell. Necessitem greixos.
Però la greixos ens engreixen…
Fals! Els greixos de bona qualitat… ens aprimen! L’oli d’oliva verge extra cru,
la fruita seca i l’alvocat, greixos del peix i de la carn de caça… o d’animals que
hagin corregut pel camp.
I les carns estabulades d’animals?
És greix insà. Si l’animal corre, el seu greix s’infiltra en la carn i és saludable.
I on puc trobar aquesta carn?
Pot trobar carn de qualitat: busqui per internet i veurà. I eviti aquesta carn que deixa anar aigua en fregir-la… i queda en res.
Resumeixo: carn i peix, i verdures i fruita. Això és la paleodieta?
Sí. És el que havíem menjat sempre.
Què entén per “sempre”?
Des que som humans, fa 76.000 generacions! Perquè fa només 200 generacions que mengem com ara. Ah, i fa només set generacions que mengem sucres refinats i greixos trans (brioixeria).
I aquests períodes són rellevants?
Molt: el nostre genoma necessita milers d’anys per adaptar-se a canvis de l’entorn. Per això patim intoleràncies alimentàries: en 200 generacions no hem tingut temps per adaptar-nos al que mengem.
Què va succeir fa 200 generacions que va modificar la dieta paleolítica?
Va començar l’agricultura i la ramaderia: el paleolític deixa pas al neolític… i comencem a menjar aliments nous.
Enumeri aquests aliments nous.
Cereals (blat, ordi, sègol, arròs…), farines (de cereals o llegums), làctics, sucres i certs olis vegetals, pa, pasta… És el que mengem cada dia! Metabolizar això ens desgasta i provoca intoleràncies, cefalees, malestars, inflamacions, acnè, obesitat, diabetis, patologies…
I la paleodieta evita aquestes dolences?
Sí! Jo menjo i bec segons la paleodieta… i em sento ple d’energia i vitalitat.
Com es beu segons la paleodieta?
Amb set! Som fills de la set, però avui estem matant-la. Recupem la set! Amb set, beure aigua és un plaer inoblidable. Ens passem el dia bevent: un cafè amb llet, un refresc, una copa de vi, un altre cafè, una canya… Estem matant la nostra set.
Què m’aconsella?
No ingereixis cap tipus de líquid (ni fruita sucosa) durant un dia: recuperaràs la set. I llavors…, ah, beu aigua! Sentiràs tant plaer… que ja no voldràs beure una altra cosa, segur.
És a dir: gens d’anar bevent a cada estona.
Ni gens d’anar menjant diverses vegades al dia.
Ah, no? No diuen que és saludable?
Menjar una miqueta cada poques hores… fatiga l’intestí. Deixa-ho reposar! L’home paleolític passava llargues hores sense menjar gens…, buscant menjar. La set i la gana ens van modelant. Menja amb gana! Serà un plaer… i li sentarà bé al
teu intestí.
Ho fa vostè així cada dia?
Sí! Al matí m’aixeco i em moc, faig exercici paleolític… i no desdejuni. O amb prou feines, potser una mica de fruita…
Què diu? Sempre m’havien dit que el més saludable és desdejunar fort!
Doncs l’home paleolític no ho feia. Sortia a la recerca de menjar… i es movia! Perquè desdejunar fort et demana després reposar…
I quan podré menjar?
Al migdia, amb gana i alegria! I abundantment: estem dissenyats per menjar molta quantitat de cop quan es pot.
I després?
Un repòs. I ja no necessito menjar gens durant sis o set hores. I el meu intestí m’ho agraeix. Ja de nit, un sopar
Posi’m un exemple d’ingesta paleolítica, alguna cosa concret que vostè mengi.
Em menjo quatre hamburgueses i un meló. O 300 o 400 grams de carn o peix amb una escalivada, o amb una amanida, o amb verdures saltejades. I em quedo molt feliç!
Es permet menjar ous?
Sí, però ous de corral, els que portin imprès en la pela el número 0 (ecològics) o l’1 (gallines que es mouen).
Què més inclou la *paleovida?
Que ens toqui una mica el sol en la pell. Tot això és la base per tenir energia, salut i recursos per ser més feliç! Per desgràcia, estem involucionant com a espècie…
Què faig per seguir la paleodieta?
Elimina làctics, pa, pasta, galetes i sucres: et causen una inflamació subclínica que té al teu organisme sempre alerta, esgotat, la qual cosa generarà patologies autoinmunes, diabetis… La millor medicina és menjar com els teus ancestres paleolítics.

El més llegit

I després