I després

DAVID MENA I EL SEU PROJECTE D’INCLUSIÓ SOCIAL

Compartiu aquesta història

El ganxó David Mena treballa de mestre a Salt i està compromès amb la inclusió social del infants del municipi amb el més alt índex d’immigració de les comarques gironines. Amb un grup de mestres i educadors han posat en funcionament un programa que la premsa gironina ha destacat i pel qual ens hem interessat.

Li hem demanat que ens aporti detalls d’aquesta iniciativa, que pot ser un referent i tenir aplicacions semblants en altres punts de les nostres comarques, a partir dels bons resultats que estan assolint en aquella població del gironès:

“Saltem al Camp és una activitat extraescolar de futbol que va començar a funcionar el mes de març al camp municipal de Salt, i que es realitza els divendres a la tarda de 5:30 a 7:00. Actualment hi ha una quarantena de nens i nenes de 5è i 6è de primària que hi participen. Paguen 5 euros al mes (un preu simbòlic per aportar valor a l’activitat i comprometre a les famílies) i les sessions les programen i dinamitzen 4 professionals de l’educació: mestres i educadors.

Aquesta extraescolar està enfocada a la pràctica lúdica del futbol, prioritzant l’aprenentatge dels valors propis de l’esport, el treball de les habilitats socials i l’adquisició dels hàbits saludables.

Així doncs, la pràctica de futbol es converteix en una eina o mitjà per afavorir la inclusió social, en un context culturalment divers i en situació de risc d’exclusió social.

Aquest projecte va néixer l’estiu del 2016, quan em vaig posar en contacte amb el club de futbol Ter-Brugent, un club de la zona però que no era entitat a la població de Salt.

Els vaig explicar el cas particular d’un exalumne (no estava jugant a futbol i coneixent-lo estava convençut que practicar-lo l’ajudaria social i emocionalment). El club el va incorporar i, a partir d’aquell moment, com a coneixedors de la realitat social de Salt i de la passió que hi ha als carrers pel futbol, vam començar a col•laborar per intentar acostar aquest esport a més nens i nenes del poble.

Ens vam reunir amb els tècnics d’integració i convivència, joventut, educació i esport de Salt per presentar el nostre projecte. Va ser ben rebut per part de l’Ajuntament que va facilitar totes les gestions administratives per tal que el “Ter-Brugent” pogués ser entitat dins del municipi. En principi, donat que a Salt no existia l’extraescolar de futbol, Saltem al Camp havia d’entrar per un programa anomenat “Juguem?” que coordina l’àrea d’integració i convivència de l’Ajuntament.

En aquest programa, les diferents entitats de Salt ofereixen activitats extraescolars, de manera subvencionada per l’Ajuntament, als diferents nens i joves del municipi amb l’objectiu, també, de millorar la inclusió i cohesió social del municipi a través de l’educació no formal.

Finalment, per falta de pressupost, Saltem al Camp ha hagut d’engegar aquest projecte de manera independent, sense formar part del programa “Juguem?”, però compartint clarament l’essència d’aquest. Tot i això, continuen les reunions amb l’Ajuntament i existeix moltes probabilitats que, a partir de setembre, Saltem al Camp formi part del programa “Juguem?” per així formar part d’una xarxa d’entitats que treballen amb la intenció de millorar la qualitat de vida dels nens i nenes de Salt. Nosaltres a través d’un esport tan sol•licitat com és el cas del futbol”.

El més llegit

I després