La Generalitat de Catalunya ha anunciat el matí d’avui dilluns, 4 de gener, noves restriccions per a aturar l’increment de casos de Covid-19. Les dades de transmissió del virus tornen a ser preocupants arreu del territori català i per això el Govern ha preparat un paquet de mesures que entraran en vigor passada la diada de Reis, en concret dijous, 7 de gener.


Noves restriccions

· Confinament municipal tota la setmana. L’entrada i sortida del municipi de residència estarà restringida de dilluns a diumenge, sense excepcions. Tanmateix, en quedaran exempts els desplaçaments per motius laborals, per a atendre persones dependents o per a d’altres casos de necessitat.

· Tancament de comerços no essencials els caps de setmana. Tots els negocis i superfícies de béns i serveis que no es considerin de primera necessitat hauran de tancar portes els caps de setmana.

· Tancament de centres comercials i botigues de més de 400m². Els centres comercials, així com les superfícies de més de 400 metres quadrats, hauran d’abaixar les persianes fins a nou avís.

· Tancament de gimnasos i altres espais esportius interiors. L’esport només estarà permès a l’aire lliure, de manera que gimnasos i centres esportius interiors no podran obrir.

· Extraescolars suspeses a excepció de les de centres educatius. Només es permetran les activitats extraescolars que es desenvolupin amb persones d’una mateixa bombolla de convivència estable; per tant, només es podran continuar duent a terme les que es facin als centres educatius i amb alumnes d’una mateixa aula. Les activitats de lleure també queden suspeses.

Què continua com fins ara?

· Els alumnes tornen a les escoles l’11 de gener. Malgrat el nou paquet de restriccions, els nens i nenes de Catalunya tornaran presencialment als centres educatius el dilluns, 11 de gener, tal i com estava planificat.

· Restauració amb horaris. Com fins ara, bars i restaurants podran obrir de cara al públic de les 7:30h a les 9:30h per a servir esmorzars i de 13:00h a 15:30h per a servir dinars. Els comensals (màxim quatre per taula) hauran de dur la mascareta en tot moment, i només se la podran treure per a menjar i/o beure. Els horaris de repartiment a domicili tampoc no variaran.

· Els actes culturals i religiosos es mantenen. La cultura i les cerimònies religioses no es veuen afectades per aquest nou ventall de restriccions i continuen amb les mateixes condicions que fins ara (30% d’aforament en espais de culte i 50% en actes culturals, amb 1.000 persones de públic com a màxim en ambdós casos). Això sí, no estarà permès el canvi de municipi per a assistir ni a actes culturals ni a actes religiosos.

· Toc de queda com fins ara. Se segueix prohibint la sortida del domicili particular entre les 22:00h de la nit i les 6:00h del matí, excepte per a casos justificats.

· Reunions familiars i trobades d’amics de màxim 6 assistents

El conjunt d’accions entraran en vigor a partir de les 6:00h del matí d’aquest dijous, 7 de gener, i de moment estaran en peu 10 dies, fins al 17 de gener. La Generalitat, però, ja ha anunciat que previsiblement el període de temps es perllongarà i les mesures es revisaran periòdicament en funció dels indicatius sanitaris.