I després

Comença la veda d’eriçons i les multes per captures furtives

Compartiu aquesta història

Des de l’1 d’abril està absolutament prohibit capturar eriçons de mar (garoines) arreu del litoral fins a l’octubre, sis mesos de veda durant els quals es produeix el període de maduració sexual de l’espècie que es decideix preservar. Enguany els Mossos d’Esquadra i els inspectors de la Generalitat han intensificat el setge contra els furtius i la venda il·legal a la Costa Brava.

Durant les primeres hores de veda ja s’han doblat les inspeccions i s’han denunciat quatre mariscadors, tres d’ells furtius, i cinc restaurants del Baix Empordà (Sant Feliu i Calella) que servien eriçons pescats il·legalment i ja se n’han intervingut 173 quilos arreu de la nostra costa quan, durant la campanya del 2010-2011, només se’n van comissar 10 quilos.

L’eriçó de mar és un recurs que es consumeix cada cop més i al qual se li dóna molta publicitat, amb campanyes gastronòmiques específiques. Això provoca que se n’incrementi la comercialització intentant burlar la normativa ja que, com a molt, un mariscador esportiu pot agafar 150 eriçons al dia que ha de superar els 5 centímetres de clova.

Les inspeccions s’estan fent tant arran de platja com en tots aquells llocs per on passen els eriçons abans del seu consum com ara; llotges, peixateries i restaurants. Per a cada cas la normativa és estricta i els qui la contravenen s’enfronten a multes que s’estenen des dels 60 fins als 300.000 euros.

En total, des de principis d’octubre i fins el dia 1 d’abril, en què va començar la veda, es varen efectuar 37 vigilàncies arreu del litoral gironí i es varen portar a terme 41 inspeccions i tant els inspectors com els agents asseguren que enxampar els furtius és difícil, sobretot perquè quan s’adonen de la seva presència, solen llançar els eriçons al fons del mar i intenten escapolir-se.

En el cas dels restaurants, per detectar si els eriçons que serveixen provenen del furtivisme, els inspectors demanen als restauradors que els ensenyin l’etiqueta de procedència. Cada partida d’eriçons en porta una i, els propietaris dels restaurants, estan obligats a guardar-la durant dos mesos.

El més llegit

I després