I després

Avui fa 60 anys que ‘La Pepita’ va arribar a Sant Feliu de Guíxols

També fa 6 dècades del monòlit de l’ermita de Sant Elm i del bateig de la plaça Ferran Agulló de Sant Feliu de Guíxols

Compartiu aquesta història

Escrit en col·laboració amb Josep Andújar

Avui divendres fa seixanta anys de l’arribada de l’escultura coneguda popularment com la ‘Pepita’, com també del monòlit a l’ermita de Sant Elm i del bateig de la plaça Ferran Agulló de Sant Feliu de Guíxols, precisament per commemorar el centenari del naixement del periodista, poeta, gastrònom i polític que va batejar la Costa Brava des del mirador de Sant Elm.

El 12 de setembre de 1908, al diari La Veu de Catalunya, Agulló va utilitzar per primera vegada el terme Costa Brava, però de forma oral ho va proclamar en aquest promontori, quan amb una colla d’amics contemplaven el paisatge incomparable de la feréstega costa que va des de les Penyes fins a Tossa.

Entre els actes de la diada del 29 de setembre de 1963, a l’ermita de Sant Elm s’inaugurava el monòlit, on hi queda constància amb el gravat a la pedra, seguit d’una missa a l’exterior oficiada per Mossèn Lambert Font, i que va comptar amb la presència de l’Orfeó Català que va interpretar els goigs de la Verge del bon viatge.

Tot seguit, la comitiva es va desplaçar a la nova plaça Ferran Agulló per inaugurar l’escultura realitzada per Joan Rebull, que restava sota una lona que va ser enretirada pel governador civil de la província, Víctor Hellín.

Al lloc es varen fer parlaments del president de la germandat de Sant Narcís, Narcís de Carreras, i va comptar amb la presència de l’alcalde de l’època, Joan Puig.

L’escultura va ser en aquest espai fins la realització de les recents obres del Passeig de Rius i Calvet, durant les quals es va decidir traslladar-la uns metres més amunt, al carrer de la Torre, després que l’escultor Gerard Mas en reparés alguns perfils malmesos.

Moment de la inauguració del monòlit de Sant Elm

El més llegit

I després