I després

2 ACTIVITATS DEL MUSEU D’HISTÒRIA SFG

Compartiu aquesta història

JORNADA SOBRE ALIMENTACIÓ I SALUT AL MUSEU
El proper dissabte 21 de març, a les 18h al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols tindrà lloc una Jornada sobre Alimentació i Salut, organitzada per la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya en el marc del cicle Acadèmia Oberta i Salut i Societat.
La sessió constarà de tres intervencions: “Són segurs els aliments que mengem?”, a càrrec del Dr. Abel Mariné Font (Professor Emèrit de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona. President de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació); “Dietes de moda. Que hi ha de cert?”, a càrrec de la Dra. Rosaura Farré Rovira (Catedràtica de Nutrició i Bromatologia. Acadèmica de Número de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya); i Investigació Nutricional Actual d’Aplicació Farmacèutica, a càrrec de la Dra. Montserrat Rivero Urgell (Directora General Científica de Laboratorios Ordesa. Acadèmica de Número de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya). L’entrada és lliure i gratuïta.

500 ALIMENTACIÓ

 

PODRÍEM REDUIR EL COS HUMÀ A UNA MIDA MICROSCÒPICA?
El passat dissabte 14 de març va tenir lloc la visualització i comentari de la pel·lícula de ciència ficció “viaje alucinante”, dirigida per Richard Felischer el 1966. L’argument del film és que el professor Bennet és un científic que ha creat una fórmula que permetria reduir el cos humà a una mida microscòpica durant un temps il·limitat. Quan es disposa a entregar-la al Pentàgon, uns espies provoquen un accident de trànsit que deixa al professor incapacitat per tota tasca científica. Però les Forces Dissuasòries de Miniatures Combinades posen en marxa un pla per operar-lo des del seu interior.
Després de la pel·lícula, l’investigador Antoni Homs va respondre a la pregunta que tots es feien: podríem reduir un cos humà a una mida microscòpica? Homs va explicar que les lleis de la física i la biologia no ens permetrien reduir un cos humà ni un objecte com el submarí que utilitzen els protagonistes. Ara bé, tenim alternatives mèdiques que poden ser millors i menys perilloses, com els mini dispositius robòtics a escala microscòpica: per exemple la PillCam, una píndola que porta una càmera incorporada i s’introdueix al cos per fer endoscòpies i colonoscòpies; els mini robots biomèdics amb microsensors i micro actuadors per operar; o un micro robot que a diferents temperatures es plega o no per lliurar cèl·lules i fàrmacs, basat en polímers autoreplegables, termo sensibles i en manipulació magnètica, que permeten portar medicaments o cèl·lules a un punt concret del nostre cos i que el conferenciant considera un dels dispositius més intel·ligents que s’han dissenyat.
Una altra alternativa que cada cop està més avançada és la nanomedicina, una disciplina científica que comença el 1959, que el 2001 es generalitza a tot el món i el 2010 és quan es regularitza. Alguns invents rellevants en aquest camp són els nanotubs de carboni, amb moltes propietats donat que és un material capaç d’aguantar el seu propi pes en longituds infinites, per exemple amb aquest material es podria construir un ascensor que anés de la terra a la lluna. Un altre gran avenç són les nanocàpsules, que mitjançant un disseny intel·ligent permeten alliberar el seu contingut sota certs estímuls.
Un nou món, el de la microtecnologia i la nanomedicina, que esbossa un futur esperançador en el diagnòstic i tractament de malalties, que permetrà reduir els efectes secundaris de les tècniques actuals i treballar cap a una medicina més personalitzada.

Antoni Homs_1 (2)

 

El més llegit

I després