I després

ARTICLE DE ELPUNT AVUI SOBRE ELS JARDINS AL PLE

Compartiu aquesta història

El diari El Punt Avui publicava ha publicat el matí de diumenge, un complet article sobre les aprovacions inicials del conveni urbanístic entre l’Ajuntament i la propietat dels Jardins del Monestir així com la modificació del POUM en aquest àmbit, realitzades en el Ple Municipal de dijous a Sant Feliu:

“L’operació perquè part de la gran finca de Can Blasco –uns 5.000 metres quadrats a llevant del monestir de Sant Feliu de Guíxols– acabi en mans de l’Ajuntament va quedar deslluïda en el ple municipal per les diferències entre el govern guixolenc (TSF, ERC i el PSC) i els grups de l’oposició respecte al nou projecte del Museu Thyssen al monestir. La CUP i Guíxols des del Carrer (GdC) van donar suport al primer dels dos punts relacionats amb la qüestió, la modificació del POUM per ampliar en 2.000 metres quadrats els espais lliures a l’entorn del monestir, però els portaveus dels dos grups, Elena Delgado i Jordi Lloveras, respectivament, van insistir que estaven d’acord amb un jardí d’ús públic per als guixolencs i no pas amb el fet que l’espai acabi inclòs dins del museu.

Els grups del govern van defensar la transcendència de recuperar els espais privatitzats arran de la desamortització eclesiàstica del segle XIX, però MES i CiU –tot i que en els dos casos estan a favor del Thyssen– van votar-hi en contra amb algunes objeccions: sobre l’abast dels terrenys que s’adquireixen i, sobretot, perquè el projecte de l’equipament museístic s’ha refet sense comptar amb els altres grups. Dolors Ligero (CiU) va demanar deixar fora dels canvis de qualificació l’espai de la plaça de l’Abadia –on aniria la futura sala d’exposició– per debatre els canvis en el si d’una comissió especial amb tots els grups municipals. Pere Albó (MES) va alertar que el projecte al monestir avança sense que s’hagi modificat el pla director de l’edifici, bé cultural d’interès nacional, i va opinar que el projecte anterior a la fàbrica Serra Vicens hauria costat menys diners al municipi.

L’alcalde, Carles Motas, va destacar que amb l’operació es guanyen “un 20% de zones verdes i un 26%” en la dotació d’equipaments, i va fer una crida als grups, especialment al de CiU, perquè se sumin a un nou consens per materialitzar el projecte. En la votació del conveni urbanístic complementari, però, CiU, GdC i la CUP només es van abstenir, mentre que Albó va votar en contra per MES.

Retrets entre CiU i TSF

En la recta final de la sessió, mentre es debatia aprovar un recurs d’alçada davant de la Generalitat sobre la pròrroga del calendari del pla de barris –de només dos anys i confirmada amb set mesos de retard quan el govern local sol·licitava tot un trienni–, la tensió va tornar a pujar entre CiU i TSF.

La portaveu convergent, Dolors Ligero, va criticar que el pla hagi estat un any aturat, fet que el regidor d’Urbanisme, Josep Saballs, va explicar per la incertesa dels plans de la Generalitat. L’edil, però, va passar al contraatac per recordar els problemes amb la urbanització de carrers a l’àmbit, quan Ligero n’era la regidora delegada, i la va acusar d’haver arreglat la plaça del Puig per vendre’s, més tard, un pis a la zona. Els regidors de CiU van marxar de la sala i Saballs, l’endemà, va acabar demanant disculpes públiques a Ligero”.

El més llegit

I després