I després

VISITES AL NIU DE METRALLADORES

Compartiu aquesta història

Des d’aquest dissabte 13 de desembre ja es pot tenir més coneixement d’una espai vinculat a la història de Sant Feliu de Guíxols, la Guerra Civil, des de l’obertura al públic del “niu de metralladores”.
Era un dels diversos punts estratègics per protegir la ciutat. Búnkers com aquest varen ser construïts els últims anys de la Guerra civil per la República, per defensar el port.
En resten tres amb la mateixa finalitat: a sobre del restaurant del Club Nàutic, sota el mirador de les Remendadores, i a la punta de Garbí, sobre el pas del Freu.
El que s’ha obert avui està situat al Turó del Fortim (o dels Guíxols), i el públic que ho ha desitjat ja hi ha pogut entrar.
Aquest recinte, que ara s’ha netejat i s’hi ha posat nou paviment (fins aleshores només era de terra) s’ha volgut arreglar amb la idea de no fer-hi cap canvi substancial (només el sòl) i una mínima instal.lació elèctrica. El niu té també nombroses plaques informatives, on s’explica la història d’aquest búnker, així com de la pròpia Guerra Civil i l’impacte a la ciutat, amb nombroses il.lustracions del vaixell que va atacar Sant Feliu, el “Canarias” i moltes altres.
L’Associació d’Amics del Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, a través del seu president Josep Maria Vicens Batet, ha proposat gestionar des de l’entitat tot el patrimoni que hi ha en aquest promontori (curiosament és el punt on neix la mateixa ciutat, on també la llegenda situa el martiri de Sant Feliu, conserva el port medieval, el museu del Salvament, i ara, el niu de metralletes.
De cara a l’obertura al públic encara és d’hora per determinar quan estarà obert. S’estudien diferents opcions, com obrir durant l’hivern un o dos dies a la setmana, unes hores, o buscar opcions com la formació de grups i fer visites comentades.
A tall anecdòtic, es pretén col.locar-hi una metralleta, però tal com he dit durant el meu discurs, va sortir l’opció de tenir-ne una, però era precisament del bàndol dels nacionals, i es va descartar.

El més llegit

I després