I després

MULTITUDINÀRIA REBUDA A LA SENYERA DE PATXOT

Compartiu aquesta història

Espectacular assistència de públic a la Plaça del Mercat de Sant Feliu de Guíxols la tarda del dissabte on des de feia dies un destacat grup de tècnics i operaris preparaven un acte que no havia de tenir cap fissura, atès que es comptava amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que foren rebuts per l’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas.
En el pati de l’Ajuntament varen descobrir la vitrina que contenia la bandera de l’observatori de Rafael Patxot, aquella que va demanar a Josep Irla des de l’exili.
A la Plaça del Mercat una multitud de persones esperava expectant. A la porta formaven, vestits de gala, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra que portaven fins el gran escenari la bandera, acompanyada per les autoritats, que foren rebudes al crit d’independència!
Els periodistes Josep Maria Alejandre i Núria Cucharero varen fer de mestres de cerimònies amb gran professionalitat, donant joc a un escenari, on la fusió de 80 components les corals Cypsella, Vall d’Aro, Escolania del Monestir i Polifònica de Girona, entonaren El cant de la senyera.
Tot seguit es varen succeir els parlaments amb una primera intervenció de Carles Motas que resseguia la trajectòria de Rafael Patxot, la seva persecució per part de les esquerres i les dretes que el varen portar fins l’exili, així com els greuges ocasionats per l’Ajuntament franquista de l’època, que fins aquell moment restaven pendents de reparar.
Motas es va fer venir bé la intervenció per desplegar un pòquer de ganxons il·lustres i coetanis destacant el lligam amb Josep Irla, els premis que Patxot va atorgar a Juli Garreta i els elogis de Gaziel al propietari de la bandera.
Carme Forcadell va comparar el patiment i la resistència de la bandera amb la defensa de la catalanitat a través dels temps. Va destacar la figura del president Irla quan ostentava el càrrec que ella ocupa actualment, recordant que fou una peça clau, durant la Guerra Civil i la dictadura, en el manteniment del catalanisme més enllà de les fronteres, tot recordant que el feixisme el tenim ben a prop i es manifesta de formes molt diferents.
Tot seguit va anar directe a l’afer dels enregistraments i del comportament del ministre d’Interior, a qui va acusar de fer joc brut contra adversaris polítics utilitzant les eines de l’Estat.
Carles Puigdemont, després de glossar també la figura de Patxot i de fer metàfores amb el patiment però la resistència de la bandera, també va utilitzar paraules de Gaziel que destacaven la seva integritat i la seva negativa a ajupir-se davant de cap situació, una referència que va traslladar a la situació política actual i a la necessitat de ser forts i d’estar units davant dels reptes que es planteja la Catalunya del futur.
La sardana Juny, de Juli Garreta, himne de Sant Feliu de Guíxols fou interpretat per la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i el tenor Eduard Mas, acompanyat al piano per Maria Mauri, va interpretat poemes de Maragall, Garcés i Carner musicats per Toldrà.
Tot seguit, les corals i tot el públic varen entonar Els segadors,
Finalment, nou ball de gegants davant de l’Ajuntament, a càrrec de la Colla Gegantera Ganxona i cercavila fins la Casa Patxot del Passeig del Mar.
Fou una calorosa tarda carregada d’emocions on, amb una assistència multitudinària, es va tenir l’ocasió de participar en el desgreuge d’una figura que poc a poc es va dimensionant però de la que ens queda encara molt per conèixer.

El més llegit

I després