I després

L’Ajuntament de Sant Feliu fa pública la programació de Carnaval d’aquest 2021

La festivitat es viurà a la ciutat guixolenca amb activitats virtuals i de caire individual per a evitar concentracions de gent. El consistori n'ha organitzat tres activitats troncals: una gimcana, un conjunt de consignes i una exposició a l'aire lliure.

Compartiu aquesta història

S’acosta a Sant Feliu de Guíxols l’època més festiva i amena de l’any: el carnaval. Aquest 2021, però, el context marcat per la pandèmia ha obligat el consistori guixolenc a reinventar-se i adaptar-ne el programa, tot prioritzant les activitats virtuals i també les individuals per tal d’esvair qualsevol possibilitat d’aglomeració. Per aquest motiu ja es va avançar quatre mesos enrere que les rues de Carnestoltes dels municipis de la Vall d’Aro enguany quedaven anul·lades, atesa la inviabilitat de trobar un format alternatiu que garantís prou acollida de públic amb l’essència de la celebració.

Tanmateix, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Sant Feliu, en estreta coordinació amb les entitats implicades (Associació de Colles i Associació de Festes Ganxones), ha treballat per a oferir un ventall de propostes variades que vetllaran perquè segueixi ben viva la flama del Carnaval que tant caracteritza els guixolencs i guixolenques. “El gruix del programa passarà per tres activitats que, lluny de les multituds d’edicions anteriors, faran que la població es vesteixi de l’ambient carnavalesc que ens singularitza”, comenta Núria Cucharero, regidora d’Esdeveniments de Ciutat i Turisme del consistori.


Una mostra a l’aire lliure de fotografies i cartells històrics del Carnestoltes a Sant Feliu

Durant els dies de Carnaval, diverses banderoles penjaran de les faroles dels principals carrers de la ciutat. Estaran estampades amb fotografies d’antics Carnestoltes acompanyades dels cartells corresponents de cada edició del Carnaval a Sant Feliu de Guíxols, des de l’any 1989 i fins a l’actualitat. “Es tracta d’un recorregut únic per la història del Carnaval ganxó”, comenta la regidora Núria Cucharero, que afegeix que a través dels banderins “es podrà copsar l’evolució de la festivitat a la població“. En ser a l’aire lliure i estar distribuïda arreu del municipi, l’exposició gaudirà de seguretat màxima i evitarà la formació de gernacions.


Una gimcana individual amb elements de les colles locals

Cada colla carnavalesca de Sant Feliu de Guíxols distribuirà un element característic de la seva entitat -el fragment d’una disfressa, la peça d’una carrossa, etc.- en algun establiment de la població, com podrien ser els comerços i els edificis públics. L’objectiu de la gimcana serà localitzar el màxim nombre de motius (n’hi haurà més de 20) i puntuar-los mitjançant un formulari web al qual tindreu accés un cop escanegeu el codi QR que trobareu al cantó de cada element. “La valoració s’haurà de fer en funció de quant ens agradi la peça que hem trobat, si creiem que representa fidelment el Carnaval ganxó, si ens porta records d’algun moment especial…”, explica l’edil d’Esdeveniments de Ciutat, Núria Cucharero.


D’entre tots els participants de la gimcana es realitzarà el sorteig d’un premi individual, i com més motius hagueu localitzat, més probabilitats tindreu que us toqui. Així mateix, la colla propietària de la peça exposada que acumuli més puntuació s’endurà un premi col·lectiu. Només s’admetrà un vot per participant i element.

Es podrà participar a la gimcana entre els dies 6 i 17 de febrer, ambdós inclosos. El sorteig del premi individual se celebrarà el 17 de febrer, mentre que s’anunciarà l’element amb millor puntuació al cap de dos dies, el 19 de febrer.


Fotografies carnavalesques a les xarxes seguint consignes diàries

La tercera i última pota del Carnaval 2021 a Sant Feliu de Guíxols serà el seguiment d’unes consignes que es faran arribar a la ciutadania a través dels perfils oficials de l’Ajuntament i també de l’emissora municipal Ràdio Sant Feliu. Cada dia entre el 6 i el 17 de febrer (ambdós inclosos) es publicarà a les xarxes socials un vídeo diferent protagonitzat per un antic Rei o Reina Carnestoltes de Sant Feliu, que animarà la població a disfressar-se partint d’una consigna concreta (per exemple, portar un gorro o barret divertit).

L’objectiu és obeir les consignes en qüestió i publicar-ne fotografies a les xarxes socials, tot fent ús de l’etiqueta #carnavalguixols2021 i també adjuntant-hi el hashtag que toqui cada dia (seguint l’exemple d’abans, l’etiqueta podria ser #consignagorro o #consignabarret; en qualsevol cas, especificarem a diari l’etiqueta pertocant).

A les 9:00 hores de cada matí es publicarà la consigna de la jornada, i se’n podrà penjar una fotografia fins a les 23:00 hores de la mateixa nit, quan es tancarà la participació. Serà llavors quan s’efectuarà el sorteig d’un àpat en un restaurant de la localitat d’entre totes les persones que hagin seguit la consigna del dia i ho hagin fet constar a les xarxes. A banda de les rifes diàries, també se’n farà una el 17 de febrer d’entre el conjunt d’imatges publicades durant el transcurs de tota la iniciativa.

“Volíem atorgar protagonisme als antics Carnestoltes per a compensar que enguany no en tenim cap”, subratlla la regidora responsable de la festivitat a Sant Feliu, Núria Cucharero. “El tret de sortida de la iniciativa serà dissabte, 6 de febrer, coincidint amb el que seria el dia del tradicional sopar de colles“, argumenta la mateixa Cucharero, “i s’allargarà fins al Dimecres de Cendra, dia 17 de febrer”.


En definitiva, el Carnaval 2021 a Sant Feliu de Guíxols serà efectivament diferent, però servirà per a no perdre’n l’essència. Ara més que mai, i sense deixar de banda la responsabilitat, és necessària una bafarada de diversió, optimisme i bona atmosfera. Podreu seguir l’actualització de totes les activitats a l’apartat web guixols.cat/carnaval.

El més llegit

I després